17 september 2013

Scholieren herdenken Operatie Market Garden in Beek.

Basisschoolleerlingen uit Berg en Dal, Kranenburg (Dld) en Beek, hebben dinsdagmorgen deelgenomen aan de jaarlijkse herdenking van de Operatie Market Garden en de bevrijding van het gebied rond Nijmegen. De groep leerlingen bestond uit  kinderen van de hoogste groep van de basisisscholen . De dag begon om 08.30 uur met een een film over het bombardement van Nijmegen en een verhaal van mevrouw Ria Roozendaal-Martens, die dit bombardement zelf had mee gemaakt. Na het gezamenlijke programma aldaar, waaraan ook het Bevrijdingsmuseum uit Groesbeek mee gewerkt heeft, gingen de scholieren gezamenlijk naar de plek waar zich in 1944 de gevechten hadden afgespeeld op de Duivelsberg in Beek, waar ze door Maurits Schneemann, Govert Janssen en Gerard de Boer uitgelegd kregen, wat daar allemaal gebeurd was in die oorlogstijd (operatie Market Garden) en konden ze zelf de oude schuttersputjes bekijken. Na deze bijzondere excursie ging het hele gezelschap naar het monument tegenover het gemeentehuis in Beek, waar ze door locoburgemeester Ria Barber werden toegesproken en waar een aantal leerlingen  hun gedichten of andere verhalen voorlazen. Ook burgemeester Günther Steins van het Duitse Kranenburg sprak de leerlingen toe, waarbij hij vertelde, dat ook de Duitse bevolking uit die streek door de operatie Market Garden bevrijd was. Daarna werden er door de leerlingen van de Titus Brandsmaschool uit Berg en Dal tekeningen en teksten op het monument gelegd. zie de foto’s.

DSC_9983NAAM (Large)