31 augustus 2013

Orkest Muziekvereniging DES in Concert op 9 november

poster_klezmer_v14082013

Muziekvereniging D.E.S. is dit jaar 115 jaar oud, maar nog jong in zijn doen en laten. De Leuthse vereniging staat bekend om zijn goede en ontspannen sfeer, gaat met haar tijd mee en heeft dan ook een stevig fundament in de gemeenschap. D.E.S. heeft een eigen jeugdopleiding, jeugdorkest, een slagwerkorkest dat een eigentijdse samba of moderne percussie instrumenten niet  schuwt en een orkest met fanfare bezetting dat zijn mannetje staat voor zowel eigentijdse concertwerken als lichte muziek.  Een moderne muziekvereniging biedt tegenwoordig veel meer dan het bij de meeste mensen bekende imago van marsmuziek op straat. Naast muziekles voor de jeugdleden zijn er samenspeelgroepen, specifieke jeugdoptredens, uitjes en kamp ter ontspanning. Ook bij de volwassen is men een aantal jaren terug een nieuwe weg ingeslagen. Actieve deelname aan concoursen, uitwisselingen en specifieke themaconcerten houden de leden scherp en vermaken het publiek iedere keer opnieuw. De opmerking ‘Ik wist niet dat zoiets leuks/moois mogelijk was’ wordt dan ook veel gehoord. Het fanfare orkest van D.E.S. heeft voor het komende najaar een nieuwe uitdaging. Op 9 november geven zij een uitvoering in samenwerking met klezmer orkest  Di Gojim. Di Gojim is een Nederlandse muziektheatergroep. De groep is opgericht in 1988 door onder andere Jaap Mulder en componist Sjaak van der Reijden. Zes enthousiaste jonge musici verdiepten zich in de toen nog onbekende Jiddische klezmermuziek. Deze muziek is een mix van Oost-Europese volksmuziekstijlen, zigeunermuziek en Joodse muziek. Verdriet, vreugde en humor tekenen de liederen en dansen en nooit zonder een humoristische kwinkslag. Klezmermuziek heeft zich in alle tijden en op alle plaatsen gevormd naar de omgeving waarin ze werd gespeeld. Zo namen zij melodieën en stijlen uit andere culturen over en verwerkten dit in hun eigen muziek. Met de emigratie naar Amerika veranderde ook de muziek. Meer “jazzy” elementen, circusmuziek en showstijlen werden een onderdeel van het repertoire van de klezmer muzikant. Di Gojim maakte zich niet alleen deze stijl eigen, maar creëerde geheel in de geest van de klezmer een eigen variant. Schrijvers als Ivo de Wijs, Robert Long en Herman Pieter de Boer lieten zich inspireren door de Jiddische en Oost-Europese volksmuziek. Zo ontstond er een nieuwe vorm van klezmer, eigentijds en minder gedrenkt in nostalgie. Met deze nieuwe cross-over bestormt Di Gojim al 25 jaar succesvol de internationale theaters. Tijdens de uitvoering ‘A Compass to klezmer’ zullen beide orkesten uitvoerig aan bod komen. D.E.S. opent de avond met een gevarieerd programma waarbij we muzikaal zullen uitkomen bij Di Gojim. Vervolgens zal Di Gojim een deel van hun succesvolle theaterprogramma vertolken waarna beide orkesten gezamenlijk naar een grande finale zullen toewerken. Kortom, een avond top amusement met internationale allure en dat bij u om de hoek.  Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Rabobank Coöperatiefonds en daarom zijn we in staat de entreeprijs laag te houden van maar €2 per persoon. Kaartverkoop bij opening van zaal De Vriendenkring in Leuth (19.30h) of reserveer deze tijdig van te voren via des-leuth@hotmail.nl . Verdere vragen of informatie kunnen ook via dit adres worden verkregen of via de website (www.desleuth.nl). Bent u nieuwsgierig geworden naar onze vereniging, bezoek dan ook eens onze website. Interesse in het leren spelen van een instrument (ook volwassen!) of het, opnieuw, meespelen in een orkest, neem dan gerust contact met ons op. Wilt u ons steunen, dit kan onder andere door onze oud ijzer actie. Bel daarvoor naar Harry Dahm: 06-14297140. We halen het gratis bij u op.