25 augustus 2013

Gebroeders van Limburg op zondag in Nijmegen.

Deze zondag stond in Nijmegen weer helemaal in het teken van het Gebroeders van Limburgfestival met als hoogtepunt, de optocht , de Blijde Incomste, door het centrum. De stoet volgde deze keer een nieuwe route met de opstelling vanaf het Kelfkensbos en de Hertogstraat, via Hertogplein, Van Broeckhuijsenstraat, Ziekerstraat en Broerstraat naar het stadhuis, en via de Burchtstraat weer terug naar het Kelfkensbos.  De blijde incomste is al jarenlang het hoogtepunt van het Gebroeders van Limburg Festival en trekt altijd veel bezoekers. Deze stoet past in een traditie van historische optochten, zoals die eeuwenlang in Nijmegen hebben plaats gevonden. Vorsten bezochten de stad en de inwoners spanden zich in om het beste beentje voor te zetten. Een aantal ensembles is rechtstreeks nagebootst van miniaturen van de gebroeders Van Limburg. Wereldkunst komt tot leven!  De volgorde waarin de honderden figuranten die deelnemen aan de Blijde Incomste nu stonden opgesteld, is grotendeels gebaseerd op historische bronnen, zoals de Blijde Incomste van Keizer Karel V in Nijmegen uit 1546. Omdat de stad als gastheer optrad lopen schouten en schepenen vooraan, waarna militairen en vorsten verschijnen. Na de religieuze groep komen tenslotte de burgers, boeren en buitenlui, van rijk tot arm, aan de beurt. De middeleeuwse optocht werd geleid door burgemeester Hubert Bruls en diens familie. Marian Seegers-van ’t Hullenaar maakte weer een reportage van deze dag. zie de foto’s.

Blijde incomsten 2013 096naam (Large)