23 augustus 2013

Gebroeders van Limburg op vrijdag.

Op 23, 24 en 25 augustus 2013 staat Nijmegen in het teken van de Middeleeuwen. Op het grootste Middeleeuwen Festival van Nederland komen de wonderschone miniatuurschilderingen van gebroeders Herman, Paul en Jan van Limburg (ca. 1380-1416) tot leven. Vele honderden figuranten laten in de geboorteplaats van de fameuze kunstenaars de middeleeuwse wereld herleven met vurige activiteiten.  Dit jaar draagt het Gebroeders van Limburg Festival als thema: Vol vuur! Er is een vuurspuwende Gelderse Draak, paarden springen door en over vuur, er zijn vuurspuwers, kanonnen en andere vuuracts, en het publiek kan meelopen in een fakkeloptocht. Het thema verwijst bovendien naar vuur als passie voor de Middeleeuwen. Cabaretier Pieter Derks, gezicht van het festival, houdt een vurig betoog. En wat denkt u van vurige middeleeuwse gerechten met lustopwekkers die een smaakexplosie veroorzaken? Het festival beg0n op vrijdag 23 augustus met een scholendag op het Valkhofpark en ’s avonds een sfeervolle Soirée in de Stevenskerk: een middeleeuwse avond met modeshow, lezingen, kookdemonstratie en muziek. Zaterdag en zondag overdag zijn er riddertoernooien en veldslagen, middeleeuwse ambachten, muziek, dans, verhalen, kinderspelen, een markt, modeshows en nog veel meer. Zaterdagavond staan vuuracts centraal en kunt u genieten van een Middeleeuws Banquet (vooraf inschrijven!). Zondag is er ’s ochtends een middeleeuwse mis in de Stevenskerk. De meeste activiteiten in het Hunnerpark en het Valkhofpark eindigen die dag om 15.30 uur, daarna kunt u evenals veel figuranten uit de kampementen genieten van de Blijde Incomste: een spectaculaire optocht door het centrum van Nijmegen. Marian Seegers-van ’t Hullenaar maakte vrijdag deze deze foto’s.

Gebr v Limburg vrijdag 2013 029kopie