5 juni 2013

Schooltv weekjournaal bezoekt Erlecomse waard

Vanmiddag heeft de het Schooltv weekjournaal filmopnames gemaakt in de Erlecomse waard. Dit gebied trekt de aandacht van de media omdat er zich een zeer bijzonder hoog water  voor doet. Zelden stijgt de Rijn in juni tot een stand van 13.70 m +N.A.P..  te Lobith. Vanwege de tijd van het jaar is het voor het dierenwelzijn het beste om ze nu zo min mogelijk op te jagen, vandaar dat er besloten is om de dieren op een eiland te laten staan. Als dit soort waterstanden in het winter half jaar voorkomen (wat wel vaker gebeurt), dan worden de paarden en runderen van FREE Nature uit het gebied gehaald en naar hogere gronden gebracht. In overleg met Rijkswaterstaat (die na donderdag geen verdere stijging van de rivier voorspelt) en de inspectiedienst (die is wezen kijken voor het dierenwelzijn) is besloten de dieren op een eiland te laten staan. In deze tijd van het jaar zijn er veel kalfjes en veulentjes en een aantal dieren zijn hoog zwanger.  Door de stress van het vangen is er een verhoogd risico op ongelukken. Gezien de watervoor-spellingen kunnen de dieren rustig blijven staan waar ze nu zijn.  Het NTR Schooltv weekjournaal wordt elke vrijdag morgen uitgezonden op Nederland 3 en is speciaal bedoeld voor de leerlingen van groep 7 en 8 van de basis school.  Fokko Erhart, 5 juni 2013 zie de foto’s.

DSC_1785_schoolTV