4 juni 2013

Hoogwaterbericht 5 juni

De piek in de Rijn bevindt zich nu tussen Mainz en Koblenz en zal nog zo’n 2 dagen onderweg zijn voor hij Lobith bereikt. Vanmorgen staat de stand bij Lobith op 12,70 meter. Voor morgenochtend verwacht is 13,3 m en donderdag in de loop van de dag de piek bij 13,75 m.  De 14 meter zal niet bereikt worden. De wateraanvoer vanuit de zijrivieren in Midden Duitsland neemt nu flink af en de golf zakt daardoor wat verder in dan ik gisteren dacht.  De weersverwachting is niet veranderd ten opzichte van gisteren. Het blijft de komende dagen droog en pas in het weekend wordt weer enige neerslag verwacht in het stroomgebied van de Rijn. Een nieuwe stijging van de Rijn is dan ook niet te verwachten.  Vanuit de Bovenrijn is voorlopig nog wel veel water onderweg. Ter hoogte van Mannheim is de piek van de Bovenrijn zelfs nog niet eens aangekomen. Ook de Main stijgt nog licht. Dat de waterstand in de Rijn vanaf Mainz nu toch is gaan dalen, komt vooral door de afvoer vanuit de Neckar. Die is sinds gisteren al meer dan 1000 m3/s gedaald. Dat heft de aanvoer vanuit de andere hoofdtakken van de Rijn geheel op.  Na de piek bij Lobith op donderdag zal de waterstand daar vrijdag nog vrijwel hetzelfde zijn, om dan in de loop van het weekend langzaam te gaan dalen. Op maandag verwacht ik weer een stand onder de 13 meter. Stroomafwaarts zal in de Waal de piek vrijdag Tiel passeren en zaterdag in het Benedenrivierengebied aankomen. Langs de IJssel duurt het tot zondag voordat de piek in het IJsselmeer aankomt. (Bron: Alphons Winden van Stroming) zie de foto’s uit de polder van 5 juni.

DSC_1938_Hoogwater

De piek is vannacht Keulen gepasseerd bij een waterstand aldaar van 765. De top is nog wat verder ingezakt dan verwacht en ook de 13,8 m bij Lobith zal daarom niet meer gehaald worden. Ik hou het nu op een hoogste stand van
13,65 meter op donderdagmiddag.

 

Daarna langzaam dalende waterstanden. Vrijdag nog boven de 13,5 en pas na het weekend onder de 13 meter.

Opvallend is dat de hoogste stand in de Rijn bovenstrooms van Koblenz (waar de Moezel in de Rijn uitkomt) nog moet komen. Maar omdat de Moezel en alle zijbeken in Midden Duitsland al ver zijn gedaald, heft deze daling van de zijbeken de stijging van d Rijn ruimschoots op.

Een grote zijbeek zoals de Ruhr bijvoorbeeld voert nu maar 40 m3/sec af, terwijl dat onder winterse hoogwateromstandigheden vaak 300 of 400 m3/sec is. Op de waterstand bij Lobith scheelt dat alleen al 20 tot 25 cm.

De bijdrage van alle beken die toestromen is altijd lastig in te schatten is en daarom waren de verwachtingen aanvankelijk aan de hoge kant.

Tot na het weekend blijft het droog in het stroomgebied. De waterstand zal daarom na het weekend sneller gaan dalen naar 12 meter en daaronder.

In de loop van volgende week wordt wel weer neerslag verwacht, maar voorlopig geen hoeveelheden die de waterstanden weer zullen laten stijgen.

Het is nog niet duidelijk of het weer het nu voor langere tijd over een andere boeg gooit. De laatste weken hingen er steeds lange tijd lage drukgebieden boven Midden Europa die maar niet op schoten en veel regen in een gebied achterlieten. Dit soort weersituaties zijn vaak hardnekkig en komen vaker voor in mei of juni. Ik vermoed dat zomerhoogwaters in het verleden ook door dit soort weersituaties werd veroorzaakt.

De eerste voortekenen in de verwachtingen voor eind volgende week zijn niet zo bemoedigend. Er dienen zich dan opnieuw flinke regengebieden aan boven Midden Europa. Maar dat is voorlopig nog te ver weg om iets over te zeggen.