28 april 2013

Oorlogsveteraan Frank Graham maakt opnieuw oversteek over de Waal

Zondagmorgen was een uit historisch oogpunt belangrijke oversteek op de Waal in Nijmegen. Daar maakten een aantal Canadese oorlogsveteranen uit de Tweede Wereldoorlog opnieuw de oversteek, die zij in 1944 ook hadden uitgevoerd. Weliswaar in een ander soort vaartuig dan toen, maar toch. In een speciaal door vrijwilligers die ooit deel uitmaakten van het Korps Mariniers, voeren zij in een militair aanlegvaartuig uit 1984 naar de overkant van de Waal.  Op de eerste boot zat  de Canadees Frank Graham. Samen met jongeren en burgemeester Hubert Bruls. Die overtocht is een onderdeel van een toertocht als eerbetoon aan de militairen die in de Tweede Wereldoorlog Nederland bevrijdden, de Franklin Graham Cycle Liberation Tour 2013. De naam verwijst naar de Canadees Frank Graham uit Midland Ontario. Hij was erbij toen in 1944 de bevrijders de oversteek maakten in canvasboten met daarbij hun geweren als peddels. In Nijmegen raakte Graham ernstig gewond en zo kwam er een einde aan zijn bevrijdingstocht. Hij is er nu weer bij.  De groep fietst vanuit het Franse Normandië naar het Twentse Markelo, waarbij de oversteek van de Waal een onderdeel is. Zondagmiddag was er tussen 14.00 en 15.30 uur een ‘meet & greet’ op het voorterrein bij de hoofdingang van het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.  Canadese en Nederlandse jongeren, oorlogsveteranen, gasten uit Canada en Markelo en de Canadese Pipes & Drumsband gaven hierbij acte de présence. zie de foto’s.

DSC_5398_Frank_Graham

zie reportage Omroep Gelderland.