21 april 2013

Expositie Theo Elfrink in galerie Unita in Beek

Theo Elfrink is geboren in Babberich (1923) en opgeleid aan de Academies voor Beeldende Kunst in Arnhem en Eindhoven. Sinds 1953 woont hij in Beek-Ubbergen. Zijn werk is frequent geëxposeerd in vooral Gelderland en is aangekocht door musea, overheid, bedrijven en particulieren. In 1988 ontving hij de Karel de Grote Prijs van de stad Nijmegen voor zijn gehele oeuvre. Ondanks zijn hoge leeftijd (bijna 90 jaar) is Theo Elfrink nog actief werkzaam: “Ik moet iets schilderen, dat is mijn lust en leven.” Twee unieke werkplekken heeft kunstschilder, tekenaar en graficus Theo Elfrink. Hij tekent, etst en schildert in zijn atelier in het zuidelijk bruggenhoofd van de Nijmeegse spoorbrug over de Waal en werkt op het erf van een boerderij in Mehr, net over de Duitse grens. Als het weer het toelaat fietst hij daar vanuit zijn woonplaats Ubbergen, dwars door de polders naar toe. Dit boerenerf, waar de koeien in de winter vrij in een ouderwetse potstal rondlopen, fascineert hem al jaren. In mei wordt Theo negentig. Nog steeds fietst hij dagelijks vanuit Beek-Ubbergen naar zijn atelier in Nijmegen, en, als het weer het toelaat, naar zijn ‘buitenplek’ in Mehr. Als hommage aan Theo Elfrink, een belangrijk Gelders schilder/graficus, en ter gelegenheid van zijn negentigste verjaardag organiseert Galerie Unita aan de Rijksstraatweg te Beek een kleine persoonlijke tentoonstelling. Vanmiddag was de opening en het was erg druk. De tentoonstelling is van 21 april tm 5 mei 2013. Rijksstraatweg 109 Beek-Ubbergen  zie de foto’s.

DSC_2117_Theo_Elfrink

 

De tentoonstelling bestaat uit een selecte keuze van werken uit diverse werkperioden van de afgelopen 60 jaar. Te zien  zijn litho’s en schilderijen uit zijn Brabantse periode, uit de serie “Borinage”, uit de serie “abattoir de Grosage”, abstracte recente stillevens gemaakt op het atelier en werken gemaakt op locatie in Mehr. De nadruk ligt hierbij op het nieuwste werk, de serie ritmische olieverfschilderijen gemaakt de laatste jaren op zijn atelier. Vanmiddag was de opening en het was erg druk.