29 maart 2013

Stadsbrug de Oversteek in de Lift

Stadsbrug De Oversteek in de lift. In de tweede helft vande volgende week gaat de stalen hoofdoverspanning van De Oversteek nog eens 10 meter omhoog. Daarmee komt het brugdek van de nieuwe stadsbrug op dezelfde hoogte als de aanbruggen waar hij op 20 april tussen wordt gevaren. Eind volgende week worden ook de twee pontons geplaatst waarop de brug naar zijn plek wordt gebracht. De Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen is hard aan het werk om alles in gereedheid te brengen voor de invaaroperatie. Afgelopen weken zijn op 15 plekken in de Waal en op beide oevers stalen ankerpalen geplaatst. Hieraan worden de kabels bevestigd die de boogbrug door middel van lieren op z’n plek gaan trekken. Op de zuidoever worden de komende weken nog de laatste twee bogen van de zuidelijke aanbrug gestort. De kranen die na afloop van het invaren de rode hulptorens gaan demonteren, komen in de week van 15 april. Het gaat om kranen van zo’n 80 meter hoog. Een kraan wordt neergezet aan de zuidkant, de andere komt aan de noordzijde. Foto’s Onno Swart

DSC_5426a_copy DSC_5431a

 

 

Wie het invaren van dichtbij wil bekijken, kan op 20 april terecht aan de Lentse zijde van de Waal, tussen het platform en de spoorbrug. Op het terrein wordt een groot scherm geplaatst waarop de  by InstantSavings” href=”http://www.nijmegen.nl/gns/no_index/nib/nibartikel.asp?gid=29636ea3-4bdc-4854-ab05-74c9cee0fd2b7169″>werkzaamheden goed zijn te zien, er komt een horecavoorziening en er worden toiletten geplaatst. Hou rekening met een drassige ondergrond, dus draag stevig schoeisel!  Op de locatie worden fietsenrekken geplaatst en er wordt een beperkt aantal parkeerplaatsen ingericht. Wij adviseren u zoveel mogelijk te voet of met de fiets te komen. Op de Oosterhoutsedijk wordt een parkeerverbod ingesteld. Aan de zuidkant van de Waal is de omgeving van het bouwterrein om veiligheidsredenen afgezet. Wie  by InstantSavings” href=”http://www.nijmegen.nl/gns/no_index/nib/nibartikel.asp?gid=29636ea3-4bdc-4854-ab05-74c9cee0fd2b7169″>thuis het invaren wil volgen kan terecht op www.nijmegen.nl. Hier is niet alleen de voortgang van de operatie ook te zien via de webcam; ook de beelden die op het scherm aan de noordzijde worden vertoond worden doorgezet naar internet. Op televisie doet RTV Nijmegen 1 de hele dag live verslag van de invaaroperatie.  Als de weersomstandigheden goed zijn (juiste waterstand, geen storm en geen mist)  by InstantSavings” href=”http://www.nijmegen.nl/gns/no_index/nib/nibartikel.asp?gid=29636ea3-4bdc-4854-ab05-74c9cee0fd2b7169″>start het invaren om 7.00 uur. Hiervoor wordt het scheepvaartverkeer op de Waal gedurende maximaal 10 uur volledig stilgelegd. De eindtijd hangt af van factoren als de wind en de stroomsnelheid van het water. Het al dan niet doorgaan van de invaaroperatie wordt de dag van te voren bekend gemaakt.