23 maart 2013

3000 boompjes voor de Groene Leefruimte in Beek

Toch nog een behoorlijk aantal buurtbewoners en andere belangstellenden waren zaterdagmiddag naar de “Groene Leefruimte” in Beek gekomen om mee te helpen 3000 bomen (boompjes) in de Groene Leefruimte te planten. Dit is de ongeveer vijf kilometerlange zone die langs de Nieuwe Rijksweg bij de dorpen Ubbergen en Beek loopt. Deze boompjes zijn gedoneerd door het Earth Day Network en door honderden deelnemers aan de campagne Plant je Voort. Alle inwoners, van Beek en Ubbergen -van jong tot oud- waren van harte welkom om dit mee te maken en ondanks de kou, meldden zich toch nog een behoorlijk aantal. Er werd om 13.00 uur verzameld bij het Kulturhus aan de Roerdompstraat in Beek en daar werd, samen met wethouder Leidy van der Aalst en onder het toeziend oog van hoveniersbedrijf de Overhaag uit Leuth, gelijk begonnen met het planten van de boompjes. Om 14.45 uur werd het planten afgesloten, nadat de gedeputeerde van de Provincie Gelderland, Jan Jacob van Dijk, gezondheidsdeskundige Gerard Molleman van de GGD en de burgemeester van Ubbergen,  Paul Wilbers, gezamenlijk de laatste boom plantten. Toen waren er ongeveer 1600 geplant.  Het was niet alleen werken maar ook een beetje feest. Er was warme chocomel, koffie, thee en limonade en valkeniersbedrijf De Valkenhof uit Aalten verzorgde een indrukwekkende Roofvogelshow. Ze gaven een vliegdemonstratie met valken, buizerds, arenden en gieren, waarbij ook de jeugd mee mocht doen. Indrukwekkend was te zien hoe deze vogels gekoesterd werden en als huisdieren door hun baasjes “geknuffeld” werden. De Groene leefruimte vormt een uniek stukje natuur, omdat de ideeën en plannen voor de inrichting en het beheer van de buurtbewoners zelf komen. Er wordt al volop gebruik gemaakt van het Struinpad en de Struintuin. Als de nieuwe bomen eenmaal geplant zijn, vormen ze een goede aanvulling op de al bestaande bosjes en een deel van de inrichting van de Beleeftuin in de Groene Leefruimte. Het beheer van het gebied wordt samen met de buurtbewoners uitgevoerd. Net als in de Struintuin. zie de foto’s (komen nog meer)

DSC_9589_bomen_planten_copy