6 maart 2013

Kraanvogels trekken over de Ooijpolder

Dinsdag trokken duizenden Kraanvogels over de Ooijpolder, op weg naar het zuiden. De plotselinge weeromslag en de wind in de rug die ze zelfs richting Nederland “duwt” is aanleiding voor kraanvogelspektakel. De vogelaars zijn gisteren en vandaag in de ban van massale kraanvogeltrek. Vooral Limburg, Achterhoek en Twente krijgen de volle laag, maar ook de regio Nijmegen pikt een flink graantje mee (zie bijv waarnemingen.nl) Omhoog kijken is het devies. Als je meer informatie wilt, bel SOVON. Daar komen alle lijnen samen. zie de foto’s van Frans Bootsma

DSC_7923_kraanvogels

 

Naar aanleiding van de foto’s meldde Johan Bekhuis (natuurkenner bij uitstek) ja Henk, dat zijn ze.
Gisteren (5 maart) viel de klapper en zijn een paar duizend kraanvogels in V-vormige slierten over de polder getrokken.
Soms gingen ze even kringelen om hoogte te winnen (foto Frans Bootsma). Uit heel Nederland zijn gisteren maar liefst een kleine 2700 meldingen binnen gekomen. Vogeltellers in Limburg zagen in een halve dag sliert na sliert langs komen in noordelijke en oostelijke richting. Daar ging het om tienduizenden dieren. De regio Nijmegen was wat bescheidener omdat veel kraanvogels eerder al oostelijk afgebogen waren. Maar ook bij ons was sprake van recordaantallen.
Dat kwam door het geconcentreerde karakter van de trek dit jaar. Door de lang aanhoudende kou en de plotselinge weeromslag was alles kennelijk gelijktijdig op de wieken gegaan. Daarbij hielp de zuidoosten wind om de migratie route wat meer naar onze contreien te “duwen”. Normaliter vliegen de kraanvogels wat oostelijker langs en raakt een veel kleiner deel de grenszone van Nederland. Dit jaar zat alles mee en vielen we met de neus in de boter.