24 februari 2013

Tentoonstelling in het Bevrijdingsmuseum ‘Alle kinderen, ze zijn weg’

In 2013 is het 70 jaar geleden dat op 6 en 7 juni 1943 bijna 1.300 kinderen werden gedeporteerd naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen. Alle Joodse kinderen onder de 17 jaar moesten weg uit Judendurchgangslager Vught. Er werd gezegd dat de kinderen naar een ‘kinderkamp‘ zouden worden gebracht, omdat Kamp Vught te vol was. Het Bevrijdingsmuseum laat van 1 maart t/m 20 mei 2013 dit indrukwekkende verhaal zien in de tijdelijke tentoonstelling ‘Alle kinderen, ze zijn weg’. De levensverhalen van betrokken kinderen en ooggetuigenverslagen van gevangenen en omstanders brengen de gebeurtenissen dichterbij en geven de bezoeker een scherp en bewogen beeld van het verloop van deze chaotische dagen. De gebeurtenissen rond de Kindertransporten uit Kamp Vught vormen tegelijkertijd een tijdloze geschiedenis van buitensluiting, stigmatisering en vervolging. Het verhaal van de Kindertransporten wordt door getuigenissen uit dagboeken, brieven en interviews op chronologische wijze verteld. De verhalen zijn te lezen en te beluisteren d.m.v. wanden, schermen en paaltjes rondom een symbolische barak die als middelpunt fungeert.  Door de Stichting Sobibor is educatief materiaal ontwikkeld dat betrekking heeft op de Kindertransporten, getiteld : Joodse Kinderen in Kamp Vught. Het bestaat uit een lespakket en een dvd waarin acht overlevenden van de kampen hun verhaal vertellen. Voor scholen wordt een bezoek en/of rondleiding zo extra interessant en ingebed in een educatieve context. Voor jongeren is dit een grote impuls is om het verhaal beter tot zich te nemen en stil te staan bij wat zich in 1943 heeft afgespeeld. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Nationaal Monument Kamp Vught en de Stichting Sobibor en is gerealiseerd dankzij bijdragen van de Provincie Noord-Brabant, het Vfonds, het VSB-fonds, Stichting Levi Lassen en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 Wylerbaan 4,  6561 KR Groesbeek Tel. 024-3974404; www.bevrijdingsmuseum.nl Open: ma-za: 10.00-17.00. Zo: 12.00-17.00

Fotos_kinderen_nmkv_jpg_2