22 februari 2013

Herdenking bombardement 22 februari 1944 in Nijmegen

Vandaag werd in Nijmegen het “vergissingsbombardement” ( men spreekt officieel van bombardement) van 22 februari 1944 herdacht, waarbij ruim 800 mensen omkwamen. Dat gebeurde bij het monument “De Schommel” achter het gemeentehuis in Nijmegen (Marikenstraat). Er werden kransen gelegd door o.a  burgemeester Hubert Bruls,  diverse burgemeesters uit de Regio, waar onder burgemeester harry Keereweer van Groesbeek, die een krans legde namens de gemeenten Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Ubbergen.  Er was dit jaar ook een heel bijzondere spreker aanwezig, Evert van Dreven. Hij en zijn ouders en oudere broers Hans en Jan woonden in die tijd op Het Valkhof en maakte ook van heel dichtbij de tragedie van het verschrikkelijke bombardement mee! Hij woont nu al 60 jaar in Australie en wilde nog één keer in zijn leven de herdenking mee maken en de verhalen horen. De leerlingen van het Montessori College en Basisschool Montessori, die enige jaren geleden De Schommel adopteerden , deelden speciale herdenkingskaarten uit.  zie de foto’s.
DSC_7962_herdenking

De fatale aanval