31 januari 2013

Test met Golfoverslagsimulator dijken in Ooijpolder hervat.

Vandaag , één dag voor de herdenking dat 60 jaar geleden de watersnoodramp in Zeeland en Zuid-Holland was, is Rijkswaterstaat weer verder gegaan met het testen van de dijken in de Ooijpolder. De werkzaamheden met de golfslagsimulator, uitgevoerd door Rijkswaterstaat en Waterschap Rivierenland, waren i.v.m. de weersomstandigheden (sneeuw en vorst) uitgesteld, nadat men al eerder begonnen was met deze proeven. Zij laten de komende weken komende weken golven slaan over de dijken in de Ooijpolder bij Nijmegen. Ze willen zo de sterkte van de grasmat testen. Gras zorgt voor sterkte en stabiliteit van een dijk. Met een golfsimulator worden golven van duizenden liters water tegelijk over de dijk gespoeld. Het volume van de golven wordt opgevoerd totdat de grasmat kapotgaat. Het waterschap garandeert dat de dijk na afloop van de proef meteen wordt hersteld. De meeste dijken in Nederland zijn bekleed met de soort grasmat die op de dijk bij de Ooijpolder is aangelegd. zie de foto’s.

DSC_6611_dijk_Ooij