25 januari 2013

Datum opening nieuwe stadsbrug bekend.

De datum voor de opening van de nieuwe Nijmeegse stadsbrug De Oversteek is bekend. De gemeente Nijmegen en de bouwers hebben als datum zaterdag 30 november vastgesteld. Rond de opening is een publieksfestijn gepland. Op 20 april is er een eerste spektakel rond De Oversteek. Dan wordt de grote boog vanaf de noordoever ingevaren. De gemeente biedt Nijmegenaren de kans om dit invaren mee te beleven. Zo komen er podiavoorzieningen aan de noordkant van de Waal. Aan de zuidzijde is een toeloop van veel publiek gevaarlijk. De inzet is om het moment waarop de boog op zijn plek wordt geplaatst met speciale licht- en geluidseffecten te benadrukken. Het invaren wordt ook vastgelegd door een camerateam. Deze beelden wil de gemeente rechtstreeks uitzenden via internet. Deze week, van 23 tot en met 25 januari, werden de mallen voor de aanbruggen één voor één overgevaren naar de zuidoever. Nu de bogen van de zuidelijke aanbrug allemaal gereed zijn, gaat de aannemer verder met de zuidelijke aanbruggen. De mallen (ondersteuningsconstructies) worden gebruikt voor het storten van de betonnen bogen van de aanbrug. Aanvankelijk zouden de bogen voor de kerst worden overgevaren. Van wege de hoge waterstand is dat toen uitgesteld. Onno Swart maakte de afgelopen dagen weer een fotoreportage van de nieuwe brug en haar omgeving. Zie de foto’s.

DSC_3979a_oversteek

Voor de opening van de stadsbrug op 30 november stelt het stadsbestuur een kwart miljoen euro beschikbaar. Nijmegen daagt bewoners en instellingen uit om met programmasuggesties te komen.  Nijmegen zet in op een feest dat refereert aan het verleden (daarbij wordt met name gedacht aan de Waaloversteek door de Amerikanen bij de bevrijding van de stad in september 1944) en de toekomst.