23 januari 2013

Onthulling schilderij oud-burgemeester Thom de Graaf

Woensdagmiddag heeft oud-burgemeester Thom de Graaf,  met burgemeester Hubert Bruls een portret van zichzelf onthuld in het stadhuis van Nijmegen. Het is een goede traditie in Nijmegen dat oud-burgemeesters vereeuwigd worden in de portrettengalerij in het stadhuis. De gemeente heeft vorig jaar kunstenaar Sam Drukker de opdracht gegeven een portret te maken van oud-burgemeester Thom de Graaf, die begin vorig jaar afscheid nam als burgemeester van de gemeente Nijmegen. De portretten van de oud-burgemeesters hangen in het historische deel van het stadhuis. De burgemeestersgalerij bevat werken van onder andere Carel Willink (Burgemeester Hustinx 1944-1967), Anton Corbijn (Burgemeester D’Hondt 1990-2000) en Jeroen Henneman (Burgemeester Ter Horst 2001-2006). De galerij bevat niet alleen geschilderde werken. Het portret van Burgemeester D’Hondt is een fotografisch werk en het portret van Burgemeester Ter Horst is een werk vervaardigd uit brons. Voordat het portret zijn plek krijgt in de portrettengalerij, zal het tot en met vrijdag 15 februari voor het publiek te zien zijn in de hal van het stadhuis. zie de foto’s

DSC_3131_Graaf

 

Thom de Graaf is door de kunstenaar Sam Drukker in olieverf op doek vereeuwigd. Sam Drukker (1957) studeerde aan de academie Minerva te Groningen en kreeg daar onder meer scholing van Matthijs Roling. Naast zijn vak als autonoom kunstenaar doceert hij aan de Wackers Academie in Amsterdam en was hij oprichter van het Nederlands Portretschap. Hij heeft meerdere prominente personen geportretteerd waaronder Jan Peter Balkenende, Job Cohen, Hans Kesting en Freek de Jonge. Onder meer het Groninger Museum, Ministerie van OC&W, Drents Museum, provincie Noord-Holland, provincie Drenthe, UMCG Groningen en het Joods Historisch Museum hebben werken van Sam Drukker in hun collectie. En nu dus ook de gemeente Nijmegen.