16 januari 2013

Ooijse vereniging opgelicht.

Een vrouw die zich voordeed als bankmedewerker heeft in december twee verenigingen in Ooij en Kerkdriel opgelicht. De rekeningen van de clubs zijn geplunderd. Hoeveel geld ze kwijt zijn, is niet bekendgemaakt. De vrouw vroeg de penningmeesters enkele codes in te voeren in hun paslezer voor internetbankieren. Ze zei dat dit nodig was omdat de clubs een nieuw apparaatje zouden krijgen. Vlak nadat de penningmeesters de codes hadden opgenoemd die door de paslezer waren gegenereerd, bleek dat de rekeningen waren geplunderd. Volgens de politie vertrouwden de penningmeesters de vrouw omdat ze goed op de hoogte was van enkele details. Zo noemde ze de namen van directeuren en medewerkers van de verenigingen. Ze had een “aangename, jonge stem” en sprak goed Nederlands. In verband met de oplichtingen is in Den Haag een auto in beslag genomen. In Rotterdam is een aantal verdachten gehoord. De politie vermoedt dat meer bedrijven in Nederland het slachtoffer zijn geworden van dezelfde groep oplichters. Het onderzoek wordt voortgezet. De politie waarschuwt iedereen niet in te gaan op telefonische vragen over internetbankieren of andere bankzaken. De bank regelt wijzigingen schriftelijk en niet via de telefoon. Verbreek de verbinding, hoe vertrouwd de persoon aan de andere kant van de telefoon ook klinkt, aldus de politie. Inmiddels zijn er aanhoudingen verricht.

DSCF2602