30 december 2012

Nieuwjaarsduik Bisonbaai Ooij afgelast.

De organisatie van de Nieuwjaarsduik op 1 januari in de Bisonbaai te Ooij maakt het volgende bekend:             Beste duikers, Helaas moet ik jullie melden dat de 2e officiële Unox Nijmeegse Nieuwjaarsduik georganiseerd door Watersport Nijmegen in samenwerking met hotel/restaurant/huiskamercafé Oortjeshekken is afgelast.Staatsbosbeheer heeft in verband met het hoge water het gebied afgesloten. Dit omdat de dieren in het gebied door de hoge waterstand weinig leef ruimte hebben en op deze manier worden zij beschermd. Als Stichting Watersport Nijmegen (WSN) vinden wij het  erg jammer dat de DUIK niet door kan gaan maar wij hebben uiteraard veel begrip voor het besluit van Staatsbosbeheer. Deze hoge waterstand toont ons nogmaals waarom het zo belangrijk is dat de Nevengeul aangelegd wordt. Op deze manier zullen we in de toekomst minder vaak last hebben van hoog water en kunnen we bovendien een Nieuwjaarsduik organiseren in de Nevengeul.
Ook ging het gerucht, dat de Nieuwjaarsduik voor honden in Millingen aan de Rijn op 5 januari zou zijn afgelast, maar dat is niet waar. Restaurant De Gelderse Poort in Millingen maakte bekend, dat deze gewoon door gaat. Aanvang 12.00 uur.

IMGP0325

UNOX-NIEUWJAARSDUIK VAN WATERSPORT NIJMEGEN IN BISONBAAI AFGELAST

 

Morgen zou het zover zijn: de 2e officiële Unox-nieuwjaarsduik in de Bisonbaai (Ooij/Nijmegen). Vorig jaar werd de duik voor het eerst georganiseerd door Watersport Nijmegen, in samenwerking met hotel/restaurant/huiskamerfcafé Oortjeshekken. Er waren een onverwacht hoog aantal deelnemers van ruim 100 duikers! De voorbereidingen voor de nieuwjaarsduik op 1 januari 2013 waren in volle gang, maar helaas is nu bekend dat de nieuwjaarsduik niet door kan gaan in verband met het hoge water van de Waal en daarmee ook van de Bisonbaai – de locatie waar de duik zou plaats vinden.

 

Hoe zit het dan precies?

Staatsbosbeheer heeft in verband met het hoge water voorzorgsmaatregelen getroffen om de wilde dieren in de uiterwaarden te beschermen. Wilde dieren zoeken bij hoog water hoger gelegen plaatsen op voor veiligheid. Dat kan alleen als de wilde dieren niet verstoord worden. Daarom heeft Staatsbosbeheer verschillende gebieden afgesloten met het verzoek aan iedereen om de dieren te rust te gunnen in deze hoogwaterperiode. Ook de Bisonbaai valt onder deze gebieden. Daarom kan de nieuwjaarsduik helaas niet doorgaan.

 

Organisator stichting Watersport Nijmegen is opgericht om de watersportkansen optimaal te benutten in en om de nevengeul. In aanloop naar de realisatie van die nevengeul – voorzien in 2015 – organiseert Watersport Nijmegen allerlei watersport gerelateerde activiteiten, zoals de nieuwjaarsduik. De nevengeul wordt aangelegd om het hoge water van de Waal op te kunnen vangen. Het is typisch dat nu juist door het hoge water de nieuwjaarsduik niet door kan gaan.

 

En nu?

Watersport Nijmegen vindt het natuurlijk erg jammer dat de nieuwjaarsduik niet door kan gaan. Volgend jaar gaan we de duik natuurlijk gewoon nog een keer organiseren. Daarnaast willen we iedereen oproepen die had besloten of nog aan het overwegen was om mee te doen met de nieuwjaarsduik in de Bisonbaai, een foto op te sturen die antwoord geeft op de vraag: wat ben jij gaan doen in plaats van de nieuwjaarsduik? Foto’s kunnen tot en met 3 januari ingestuurd worden naar nieuwjaarsduik@watersportnijmegen.nl. Prijswinnaars ontvangen een Unox-watersportpakket met een speciale verrassing.

 

[i] www.watersportnijmegen.nl