20 december 2012

FREE Nature stelt dieren beschikbaar voor project in Spanje

Op woensdag 19 december is er een groep van 27 koniks van FREE Nature vertrokken richting de bergen in Spaans Cantabrië. Hier komen ze te leven in een unieke wildernis met tal van anderen wilde soorten.  De dieren worden samen met koniks van het Groninger Landschap en koniks en heckrunderen vanuit België, beschikbaar gesteld door het Vlaams Ministerie en wildpark Han sur Lesse, geherintroduceerd in een rewilding-gebied van 1.750 hectare. Het gehele project, is geïnitieerd en wordt begeleid door Joep van de Vlasakker van Flaxfield Nature Consultancy samen met Spaanse partners. Eerder dit jaar bracht hij ook al een groep wisenten die kant op. Tijdens zijn zoektocht naar wild levende paarden kwam hij onder andere bij FREE Nature terecht.  De koniks worden in hun eigen sociale groepen vervoerd. Dit betekent dat FREE een drietal harems beschikbaar stelt. We kiezen voor deze werkwijze omdat dit de meest ethische manier is. Door dieren in hun eigen groep te verplaatsen, wordt voorkomen dat de dieren onderweg of in hun nieuwe leefomgeving opnieuw de sociale orde moeten vaststellen. Ervaren leiddieren zorgen ervoor dat de overgang naar hun nieuwe leefomgeving zo soepel mogelijk verloopt.  In hun nieuwe leefomgeving dragen de dieren uit Nederland en België bij aan een half open landschap en een unieke wilderniservaring voor Europa. De afgelopen decennia zijn veel boeren met hun vee vertrokken uit de streek, waardoor een bijzonder landschap dreigde dicht te groeien. Door de herintroductie van wilde grazers wordt dit nu voorkomen en kan er zich een gevarieerd, natuurlijk landschap ontwikkelen. Naast genoemde soorten komen hier wilde soorten voor als steenbok moeflon, gems, ree en wild zwijn. Ook zijn beer, wolf en meerdere soorten gieren aanwezig.  Herintroductie van soorten als edel- en damhert en wilde ezel staan in de planning. Het totale reservaat groeit hierbij de komende jaren richting de 5.700 hectare. Nergens anders in Europa is zo’n unieke verzameling inheemse grote dieren te vinden! zie de foto’s.

DSC_2785_FREE

Onder belangstelling van de nationale en regionale pers werden de Koniks in de vrachtauto geladen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.