14 december 2012

Gouden Mispel voor Ooijpolderbewoners.

Vrijdag 14 december heeft de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) op Landgoed Jachtslot de Mookerheide in Molenhoek drie Gouden Mispels uitgereikt aan personen en organisaties die dit jaar een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de bescherming of ontwikkeling van het Nederlands cultuurlandschap. De bijeenkomst werd geopend met een speech van Harry Keereweer, bestuurvoorzitter van VNC. Daarna werden de drie Gouden Mispels door directeur Jaap Dirkmaat uitgereikt. Deze sfeervolle middag werd afgesloten door theatergroep MTG Blont met hun voorstelling ‘Grootheidswaanzin’. De winnaars zijn: Deelnemers aan het Voorbeeldgebied Deltaplan Ooijpolder: Stichting Landschap Ooijpolder-Groesbeek, K3 Delta, Oud Burgeren Gasthuis, Stg. Via Natura en de families Arnts, Daamen, Van Drueten, Hoeijmakers, Hoogenboom, Kroes, Maertens, Poelen, Schuurman en Scholten,… als blijk van waardering voor de getoonde inzet ten behoeve van het landschap, de biodiversiteit en de recreatie binnen de bedrijfsvoering, waardoor een aaneengesloten aantrekkelijk landschap is ontstaan in het circul van de Ooij. Stichting Doornik Natuurakkers,… voor de getoonde moed en tomeloze energie waarmee de stichting de streek weer het landschappelijk aanzien heeft gegeven om trots op te zijn en Visser en Verweij Producties met het programma Buitengewoon, … voor de ontroerende weergave van natuurlijke processen in de nieuwe natuur van Gelderland, die steeds verrassender wordt, en de ontwapenende schoonheid die getoond wordt van landschappen met een rijke cultuurhistorie. De persoonlijke verhalen in de serie brengen de kijker heel dicht bij het onderwerp en verklaren wellicht de hoge kijkdichtheid van dit programma waarmee de bijdrage aan natuureducatie, de kennis over het landschap en de betrokkenheid van de kijkers in hoge mate wordt bevorderd. zie de foto’s.

DSC_1411_Gouden_Mispel

zie artikel Karmijn tekst.

De onderscheiding De Gouden Mispel is in 2006 door VNC in het leven geroepen en wordt vervaardigd door kunstenaar Frans van Hintum. De mispel is als symbool gekozen omdat ze zich alleen spontaan vestigt in eeuwenoude houtwallen, heggen en andere landschapselementen. De mispel staat hiermee symbool voor een gezond (cultuur)landschap. Eerdere winnaars zijn onder meer oud minister Cees Veerman en SER voorzitter Alexander Rinnooy Kan.

De Gouden Mispel wordt elk jaar uitgereikt aan 3 personen of organisaties die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de bescherming of ontwikkeling van het Nederlands cultuurlandschap. De mispel is als symbool gekozen omdat ze zich alleen spontaan vestigt in eeuwenoude houtwallen, heggen en andere landschapselementen.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.