17 november 2012

Ooievaarsnest Kekerdom tijdelijk weggehaald.

Het ooievaarsnest in de Pastoriewei in Kekerdom is vanmorgen tijdelijk weggehaald. Het nest werd weggehaald om opgeknapt te worden.Het bleek dat de nestpaal van het ooievaarsnest  in een zeer slechte staat verkeerde.  De ooievaars hebben in de loop van de jaren een behoorlijk hoeveelheid aan nestmateriaal aangevoerd. Als dit door de regen nat wordt, kan dit een behoorlijk gewicht worden, dat zich boven in de paal bevindt. In combinatie met een harde wind zou het zomaar kunnen zijn dat de nestpaal een keer afbreekt. In het broedseizoen zou dit dramatisch zijn. Het plaatsen van een ladder tegen het nest t.b.v. het ringen van de jonge ooievaars is onder deze omstandigheden ook niet meer verantwoord.  Na overleg met een aantal vrijwilligers is besloten het nest een grote opknapbeurt te geven. Dit betekent een nieuwe paal met een nieuw gev;ochten nest. Er is contact gezocht met Staatsbosbeheer voor een nieuwe nestpaal. Staatsbosbeheer heeft tijdens de recentelijke rooi- en snoeiwerkzaamheden langs de N325 nabij de grensovergang Beek-Wyler een prachtige Acaciastam gerooid, welke als nestpaal gaat dienen. Johan van Deelen uit Kekerdom zal samen met Kees van Kuppenveld uit Leuth op het bestaande metalen frame met wilgentenen een nieuw nest vlechten. De vrijwillgers Harry Hampsink en Wijnand Jurrius hebben vanmorgen, samen met Dorus Daamnen van het gelijknamige loonbedrijf uit Kekerdom, het nest verwijderd. zie de foto’s.

DSC_4733_ooievaarsnes