8 november 2012

Explosie bij Electrabel centrale in Nijmegen

Vanmorgen rond 07.00 uur vond een zware explosie plaats in de centrale van GDF SUEZ, voorheen Electrabel, in Nijmegen. In eerste instantie werd gesproken over vermisten, maar al gauw bleek, dat er niemand vermist was en dat er geen doden of gewonden waren. Via Burgernet werden mensen in de wijde omgeving van de centrale aanvankelijk opgeroepen ramen en deuren gesloten te houden, maar die melding werd kort daarna ingetrokken. Wel heeft de brandweer op het terrein van de centrale asbestplaten aangetroffen. Bij de ontploffing is ook keramische wol vrijgekomen, dat tot in Nijmegen Noord werd aangetroffen. De explosie vond, volgens een woordvoerder van de centrale, plaats in een stoompijp van de kolengestookte centrale, vlak boven de ketel. Daardoor werd een gat in de ketel geslagen. De gloeiend hete stoom kwam vervolgens met bulderend geraas naar buiten. Ook in Ooij en omgeving was dit bulderend geraas te horen en menigeen dacht dat er een vliegtuig was neergestort. Hwet enorme geluid bleef geruime tijd voort duren. Volgens een woordvoerder van TenneT heeft het ongeluk geen gevolgen voor de stroomvoorziening in Nederland. Het ketelhuis van de 85 meter hoge centrale is door de explosie zwaar beschadigd. Aan een zijde is een deel van de buitengevel weggeslagen. De omgeving van de centrale werd afgesloten en daarvoor werd speciaal de ME ingeschakeld.  zie de foto’s.

DSC_0985_Electrabel