3 november 2012

Succesvolle brandweeroefening watertransport GLZ

Vandaag heeft de brandweer Gelderland-Zuid een succesvolle oefening afgesloten van een watertransport in (gesloten) aanjaagverband vanaf het Wylermeer (Duitsland) naar het bosgebied bij Dekkerswald in de gemeente Groesbeek. Het water moest over een afstand van 7,2 km gestuurd worden, waarbij een hoogteverschil van 80 meter moest worden overwonnen. De oefening was nodig om aan te tonen dat bij een grote brand in het bos toch voldoende bluswater kan worden aangevoerd. Ook als dagenlang geblust moet worden. Dat water moet uit oppervlaktewater komen, omdat ontnemen uit de brandkranen over zo’n lange periode niet mogelijk is.  De korpsen van Ubbergen, Groesbeek, Beneden-Leeuwen, Beusichem, Nijmegen-Noord, Geldermalsen, Buren-Culemborg, Feuerwehr  Kranenburg (Dld) en het Limburgse Weert en Peel en Maas,  deden aan deze oefening mee. zie de foto’s

DSC_9516_WTS

 

 

Unieke brandweeroefening met kilometerslange slangenleiding

Op zaterdagochtend 3 november vond in de regio Gelderland-Zuid een unieke praktijkoefening plaats met het watertransportsysteem. De brandweer van Gelderland-Zuid legde een slangenroute uit van maar liefst 7,2 kilometer lang, waarbij ook nog eens een hoogteverschil werd overbrugd van circa 80 meter. De slangenroute liep over Duits en Nederlands grondgebied.

De oefening had tot doel om te testen of het systeem effectief kan worden toegepast bij een natuurbrand. De  brandweer heeft dan, vaak over een langere tijd, veel bluswater nodig om de brand  te kunnen blussen en uitbreiding te voorkomen.
“Voor zover ons bekend is deze oefening, gelet op de lengte van de slangenleiding en het hoogteverschil, uniek voor Nederland”, aldus Joost van de Klok, oefenleider.

Pompen
Het water werd gepompt uit een beekje in het Duitse Wyler. Vervolgens ging de route via 150 mm slangen de grens over, om via de Waldgraaf, Wylerbaan en Derdebaan op de Nijmeegsebaan in Groesbeek te eindigen. Op de slangenroute waren, om de circa 2,5 kilometer, ook nog twee pompen geplaatst. Na het uitrijden van slangen duurde het ongeveer een uur voordat de slangenroute volledig was gevuld met 196.000 liter water.

Boven verwachting
“Het resultaat van de oefening is boven verwachting”, aldus René Rieken, assistent-oefenleider. “Op het eindpunt van de slangenroute, in het bos tegenover de ingang van Dekkerswald aan de Nijmeegsebaan, kwam maar liefst 2.500 liter water per minuut uit de kilometerslange slangenleiding. Een goed resultaat!” 

Uniek
“Ik kijk terug op een zeer geslaagde oefening en bedank alle brandweercollega’s die enorm hard hebben gewerkt om de slangenleiding te leggen en ook weer op te ruimen. Vooral dat laatste was een enorme klus”, aldus oefenleider Joost van de Klok. 
In totaal namen circa 40 brandweermensen deel aan de oefening. Naast brandweerkorpsen uit Gelderland-Zuid waren ook de brandweer uit het Duitse Kranenburg en Brandweer Weert (Veiligheidsregio Limburg-Noord) bij de oefening betrokken.