1 november 2012

Uitslaande brand Zwitsers Chalet in Berg en Dal

Een grote uitslaande brand heeft vanmorgen vroeg het Zwitserse Chalet op de hoek van de Stollenbergweg en de Oude Holleweg in Berg en Dal (gemeente Ubbergen) gedeeltelijk in de as gelegd. Dit chalet, het
stond als paviljoen op de Eerste Internationale Koloniale en Uitvoerhandel  Tentoonstelling van 1883 in Amsterdam en fungeerde daar als ‘Weinschenke’. Het paviljoen werd na de tentoonstelling per opbod verkocht. Het Chalet was juist door de eigenaar opgeknapt en hij had hier drie jaar aan gewerkt. Het huis is wereldberoemd als Chalet Stollenberg of Kasteeltje Eiffel en is een Rijksmonument..  Omstreeks 06.45 uur werden de bewoners gewekt met de mededeling, dat hun huis in brand stond en zij moesten direct het pand verlaten met achterlating van hun spulletjes. In eerste instantie leek het er op, dat het hele pand zou uitbranden, maar dat bleef beperkt tot de bovenverdieping, hoewel de rest van het pand ernstige waterschade heeft. De brandweer van Groesbeek en Nijmegen hebben de brand geblust. De Ubbergse brandweer, tot wiens werkterrein dit behoort, werd niet gewaarschuwd. zie de foto’s.

DSC_8168brand_BD

 

 

Oude Holleweg 14 te Berg en Dal: Chalet Stollenburg

Rijksmonument (gemeentelijk monument)

Huidige functie: woonhuis
Bouwtype: villa
Bouwjaar: 1874 (bovenbouw), ca. 1883 (onderbouw)
Bouwstijl: chaletstijl
Architect: D. Geijsbeek Molenaar (onderbouw)
Kenmerken: op lage grijs gepleisterde onderbouw staand kruisvormig pand van één bouwlaag onder een samengesteld overstekend dak met leien. De muren zijn in vakwerk opgetrokken, met wit gepleisterde velden. De symmetrische voorgevel bestaat uit een middendeel met hoog opgaand steil geknikt schilddak met een dakkapel onder een schilddak. Het wordt geflankeerd door lagere zijvleugels onder lage schilddaken, waarvóór zich tot serres verbouwde veranda’s onder een lessenaarsdak bevinden. In het bewaard gebleven oorspronkelijke interieur valt een gebrandschilderd glas-in-loodraam in de woonkamer op.
Vroegere functies: paviljoen op de Eerste Koloniale en Uitvoerhandel Tentoonstelling van 1883 te Amsterdam, woning, rusthuis, kantoor