12 oktober 2012

Gevleugelde vrijheid in Bevrijdingsmuseum

Persbericht

‘Gevleugelde vrijheid. De Tweede Wereldoorlog in de lucht’

 

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek toont vanaf 9 oktober 2012 een bijzondere verzameling van meer dan 750 prachtige modelvliegtuigjes. Deze unieke collectie vormt de basis van de tentoonstelling ‘Gevleugelde vrijheid. De Tweede Wereldoorlog in de lucht’ en geeft een compleet beeld van de Tweede Wereldoorlog in de lucht waarvan jong en oud zullen smullen. Van de piloot in de kleinste cockpit tot de reusachtige vliegende forten: geen aspect blijft onbelicht van de wereldwijde luchtstrijd boven land en zee. Naast de geschiedenis van beroemde vliegtuigen zoals de Spitfire en de Hurricane worden ook minder bekende vliegtuigen getoond uit de luchtmacht van 43 verschillende landen. Of het nu aan het Westfront of het Oostfront was, boven de Pacific, Afrika of Azië: overal ging men de strijd in de lucht aan.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog had de inzet van vliegtuigen nog maar weinig effect door technologische beperkingen. De Tweede Wereldoorlog werd het eerste grote conflict waar de strijd in de lucht een beslissende rol speelde. Voor het eerst kregen strijdmachten vorm langs drie lijnen: landmacht, marine en luchtmacht. Dit had grote gevolgen, voor het militair denken, voor de strijd op het land en ter zee maar vooral ook voor de burgers aan het thuisfront. Met het bombarderen van steden kwam de oorlog dichterbij dan ooit en werd de burger zelf het doelwit. Verduistering, schuilkelders en sirenes: het leven van burgers in oorlogstijd zou nooit meer hetzelfde zijn.

De tentoonstelling ‘Gevleugelde vrijheid. De Tweede Wereldoorlog in de lucht’ neemt u mee langs gedetailleerde modellen van de razendsnelle ontwikkeling van het vliegtuig, verbazingwekkende experimentele vliegtuigen en alles wat vloog, dook en suisde boven de zeven werelddelen.

Op zondag 21 oktober en zondag 25 november geeft Gerrit Kok, luchtoorlogdeskundige en gids van 14.00-15.00 uur een open rondleiding door deze tentoonstelling.

Op 21 oktober volgt aansluitend een lezing door Corstiaan Prince, militair historicus.

Op 25 november volgt aansluitend een lezing door Robert Voskuil, onderzoeker.

 

Datum: dinsdag 9 oktober 2012 vanaf 10.00 uur (zie onze openingstijden).

Nieuwe tentoonstelling ‘Gevleugelde Vrijheid, de Tweede Wereldoorlog in de lucht’ open voor publiek.

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek. Reserveren niet nodig. MK geldig.

Informatie: tel. 024-3974404.

info@bevrijdingsmuseum.nlwww.bevrijdingsmuseum.nl

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.