18 september 2012

Groep 7 de Biezenkamp adopteert oorlogsmonument.

Maandagavond vond in Beek de herdenking plaats van de Operatie Market Garden. Bij het oorlogsmonument in het Lt. Foleyplantsoen hadden zich veel mensen verzameld om deze operatie te gedenken. Onder hen veel schoolkinderen, waaronder de leerlingen van groep 7 van basisschool de Biezenkamp uit Beek. Zij hebben vanaf dit jaar het monument geadopteerd en zullen het gaan bij houden. Burgemeester Paul Wilbers onthulde samen met de directeur van de school, Vincent Scholte, een nieuwe plaquette met tekst, dat aan het monument bevestigd is. De organisatie was in handen van de Stichting Reünie Paratroopers uit Beek.  zie de foto’s
DSC_8725_market_garden

De bevrijding van Beek, Ubbergen en omgeving begon op zondag 17 september 1944 met de landing van onder andere het 505e en het 508e Regiment van de 82e United States Airborne Divisie in het kader van de Operatie Market Garden op landingsterreinen in de omgeving van Nijmegen en Arnhem.

De operatie  had tot doel om met behulp van deze luchtlandingstroepen in een snelle actie de bruggen over de Maas, het Maas-Waalkanaal, de Waal en de Rijn te veroveren om zo de weg vrij te maken voor het 30e Legerkorps van het 2e Britse Leger dat vanuit België op weg was naar Arnhem.

Bestorming Duivelsberg

Op dinsdag 19 september 1944 kreeg Luitenant John P. Foley, naar wie het plantsoen is vernoemd waarop de oorlogsmonumenten van Beek-Ubbergen staan, opdracht om met een deel van de Alpha-compagnie Hill 75.9, beter bekend als de Duivelsberg, tot elke prijs te veroveren en te behouden. Ondanks de vele, felle gevechten met de Duitsers is dat John Foley en zijn manschappen uiteindelijk gelukt. De bestorming van de Duivelsberg heeft echter aan 15 Amerikaanse soldaten het leven gekost.

Het monument:

Het is indertijd ontworpen door Henk Grüssen, een bekend kunstenaar uit Beek-Ubbergen. Het is mede gemaakt door Piet Cremers, ook een bekende inwoner van Beek.

 

De 2 grote en 3 kleinere pilaren staan symbolisch voor de vijf dorpen behorend tot de gemeente Ubbergen. De twee grote voor het Hoog en de drie kleine voor het Laag.

Ze symboliseren ook de vijf vingers van een hand!

Het is op 17 september 1981 (dus al weer 31 jaar geleden) onthuld, in aanwezigheid van vele veteranen ofwel oud-paratroopers en vertegenwoordigers van rijk & provincie.

Bron: mw. Liesje van Elteren, echtgenote van de overleden oud-voorzitter van de Stichting Reünie Paratroopers.