14 augustus 2012

Henk Orth, de Nijmeegse orgelman overleden.

De Nijmeegse orgelman Henk Orth is afgelopen maandag op 81 jarige leeftijd overleden. ‘De orgeldraaier met de aapjes’  was wellicht een van de bekendste orgalmannen van Nederland.Want, zoals de Gelderlander meldt, Henk draaide niet alleen zijn met allerlei leuke frutsels handorgel, Henk was zelf ook een attractie. Hij ging altijd bijzonder gekleed in een outfit die hij zelf samenstelde. Ook zijn vrouw Riet die vaak met hem meeging draaien, zag er bij die gelegenheden prachtig uit. Ook bij mijn afscheid was het Henk, die met zijn orgelmuziek de gasten bij de ingang vermaakte. Zijn vaste stek was al jarenlang de ingang van V&D in de Broerstraat te Nijmegen. Zelfs in de Turkse stad Istanbul was Henk bekend. Daar hebben diverse Nederlanders kennis kunnen maken met iemand, die zei zijn schoonzoon te zijn en daarbij een fotokaart toonde van henk en zijn vrouw met hun orgel. Als dan daarna de groeten aan Henk werden overgebracht van zijn “Turkse schoonzoon”, bleek hij helemaal geen schoonzoon in Turkije te hebben, maar gebruikte de tapijtverkoper zijn kaart en het verhaal om klanten te winnen. Der laatste tijd liet zijn gezondheid hem in de steek en zag men hem zelden nog in de binnenstad van Nijmegen. We wensen zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies. (zie filmpje op YouTube)

IMG_Henk_Orth_copy

Henk Orth wordt komende donderdag gecremeerd. Dat zal gebeuren op Jonkerbos in Nijmegen vanaf half twee. Belangstellenden zijn van harte welkom de dienst bij te wonen.

De crematie in Nijmegen heeft intussen onder grote belangstelling plaats gevonden.

IMG_Henk_Orth_0005

IMG_Henk_Orth_copy_copy