22 juni 2012

Parallelroute 4Daagse als alternatief voor Waalkade.

De tienduizenden deelnemers aan de 96ste Vierdaagse zullen op woensdag 18 juli op de slotkilometers van de tweede dag over de zogenaamde Parallelroute langs de Waal naar de oostzijde van het centrum en daarna start- en finishlocatie de Wedren worden geleid. Deze zg. Parallelroute heeft de voorkeur van alle partijen boven de Centrumroute omdat dit alternatief nauwelijks gevolgen heeft voor de inrichting van de binnenstad tijdens de Vierdaagsefeesten. De Parallelroute leidt de wandelaars onder de Hezelpoort door linksaf de Veemarkt op. Daarna rechtsaf de Rode Toren in, linksaf de Nieuwe Markt en weer rechtsaf de Oude Haven, die parallel aan de Waalkade loopt. Aan het eind van de Oude Haven, ietsje voor de Grotestraat, komt het legioen dan weer uit op de Waalkade, die verder gevolgd wordt naar de Voerweg, Burchtstraat, Hertogstraat, Van Broeckhuysenstraat, Van Schevichavenstraat, Prins Bernhardstraat, Wedren. Voor deze aanpassing van de route zijn slechts eenvoudige, aanvullende verkeersmaatregelen nodig.  Door instabiliteit van de damwand aan de Waalkade moest de burgemeester eerder deze week besluiten de Waalkade tussen de Grotestraat en Veemarkt af te hekken op tien meter van de kaderand. Uit veiligheidsoverwegingen werd bovendien besloten dat de wandelaars ook niet van een deel van de Waalkade gebruik konden maken.  In eerste instantie noemde marsleider Johan Willemstein een Centrumroute als een kansrijk alternatief voor Waalkade op de tweede dag. Bij bestudering van deze route door het centrum (na de Hezelpoort over de Parkweg, Doddendaal, Plein 1944, Augustijnenstraat, Grote Markt, Burchtstraat,  Hertogstraat en verder) bleek echter dat in de winkelstraten teveel kramen, verkoopstands en podia afgebroken of verplaatst moesten worden om de wandelaars voldoende doorgang te kunnen verlenen.