5 juni 2012

Marie Schuster weer een beetje terug bij Huize Wylerberg.

Vanmiddag is op het landgoed bij Huis Wylerberg de oude grafsteen teruggekomen van de familie Schuster en daarmee is Marie Schuster, de voormalige eigenaresse van het Huis Wylerberg, een beetje terug in Beek op haar landgoed.  Marie Schuster stierf op 14 mei 1949 in het boswachtershuisje op haar landgoed Wylerberg. Ze werd begraven op het protestantse kerkhof te Beek. Op de begraafplaats had men een grafplaat geplaatst ontworpen door de bekende Duitse kunstenaar Ewald Materé. Marie Schuster en haar man Heinrich Schuster zijn na een aantal jaren herbegraven in het familiegraf van de Hiby’s in Kleve.De grafplaat ontworpen door Materé had toen geen functie meer en werd door de dochter van Marie Schuster, Alice, bewaard op het landgoed. In 1966 verkoopt Alice Schuster het landhuis aan de Nederlandse staat en verhuist naar Ascona in Zwitserland. In 1982 overlijdt Alice in Ascona. In haar testament schenkt ze de grafplaat aan een nichtje van haar moeder mevrouw Erika Werth-Hiby uit Kleve. Als dit nichtje van Marie Schuster komt te overlijden erft haar zoon Jan de grafplaat. Jan Werth verhuist binnenkort naar Basel en vindt het gepast om de grafplaat te schenken aan de beheerder van het Huis Wylerberg. Het toeval wil dat Staatsbosbeheer bezig is met het herstellen van de expressionistische tuin van het landhuis. In het plan van tuinarchitect Saskia de Wit heeft de grafplaat een mooi plekje gevonden. De werkzaamheden worden uitgevoerd door de Overhaag uit Leuth. Over Huis Wylerberg is een aantal jaren geleden een boek geschreven door Herman Grote uit Beek. Hij was bij de overdracht aanwezig, samen met medewerkers van Staatsbosbeheer zie de foto’s

DSC_1011Wylerberggrafsteen