2 juni 2012

Schuttersfeesten Kring Rijk van Nijmegen de Betuwe in Kekerdom

Zaterdag was de eerste dag van de schuttersfeesten van de Kring Rijk van Nijmegen-De Betuwe, welke in Kekerdom gehouden worden en worden georganiseerd door schutterij EMM kekerdom.  De Kring viert haar 65 jarig jubileum en het 40 jarig jubileum van de samengevoegde kringen. De middag werd geopend met een  schuttersmis , welke werd voorgegaan door Pastoor E. Smits. Door hem werden ook de nieuwe, door Ria Rutten gemaakte sjerpen van de vereniging ingezegend. Daarna volgde de officiële opening, waarna de oudkringkoningen gingen strijden om de titel kringkeizer, welke strijd werd gewonnen door Gert Lentjes, oudkoning van schutterij De Vriendenkring in 1969 en kringkoning in 1970. Hij was daarmee ook de oudst aanwezig kringkoning (niet in leeftijd, dat was dhr. H. de Bruin van schutterij St. Antonius uit Groesbeek, hij is 90 jaar)  en nam nu de keizerstitel over van Geert Menting , eveneens van  Schutterij de Vriendenkring , Leuth. Maar ook de oudkoningen van de aangesloten verenigingen hadden een onderlinge schietwedstrijd , welke gewonnen werd door Martin Berendsen van het Huissense Gilde St. Gangulphus en St. Laurentius . Na de installatie van de nieuwe kringkeizer volgde een jubileum receptie, waarbij twee leden van het kringbestuur, t.w. Theo Verstege en Henk Visch  beiden onderscheiden werden met de zilveren draagpenning van de kring i.v.m. hun buitengewone verdiensten t.b.v. de vereniging. Tijdens de receptie werd ook het jubileumboek , uitgegeven ter gelegenheid van het 40 jarig bestaan van Kring Rijk van Nijmegen en De Betuwe. Het eerste exemplaar van dit boek werd uitgereikt aan Henk Baron (een verrassing, zie foto’s Erik Hell) als dank voor zijn fotografenwerk ter promotie van de schutterijen en Gildes in de kring. .  zie de foto’s.

DSC_9230_kringdag_copy

Links de oude Kringkeizer Geert Menting en in het midden de nieuwe kringkeizer Gert Lentjes.