23 mei 2012

Aanleg keersluis Maas-Waalkanaal Heumen

Besix Nederland uit Barendrecht werkt sinds februari dit jaar aan een nieuwe keersluis in het Maas-Waalkanaal bij Heumen. Boskalis voert nu het grondwerk uit voor de aanleg van de toegangskanalen, terwijl Sterk Midden-Nederland damwanden plaatst voor de bouwkuip. Die zal voor de bouwvak gereed zijn. Hierin komt de fundering voor twee betonnen torens van 25 meter hoog.  Volgens planning zijn die in april 2012 klaar. Daartussen komt een 120 ton zware stalen hefdeur, die in mei volgend jaar wordt geplaatst. De verwachte oplevering van het complex is 25 januari 2013, waarna Besix nog twee jaar het onderhoud verricht. De nieuwe keersluis ligt pal naast de bestaande, waardoor tweerichtingsverkeer voor de scheepvaart mogelijk wordt. Opdrachtgever van het design & build-project is Rijkswaterstaat. De Heumense sluis maakt deel uit van het project Maaswerken, waarin Rijkswaterstaat over een traject van 222 kilometer aan een beter bevaarbare Maas werkt.  zie de foto’s van Onno Swart.

O1__17keersluis