5 mei 2012

Oud burgemeester Embere van Gils overleden

Vrijdagavond, 4 mei, is in Groesbeek oud-burgemeester Embère van Gils overleden. Van Gils (CDA) was van 1968 tot 1979 burgemeester van Millingen aan de Rijn, waarna  hij tot 1991 burgemeester van Groesbeek werd. Van Gils werd in Groesbeek opgevolgd door burgemeester gerd Prick, welke onlangs afscheid nam van deze gemeente. In Millingen maakte hij zich zeer geliefd in de gemeente en er werd zelfs een straat naam hem genoemd, nadat hij daar vertrokken was, iets wat zelden voorkomt bij (toen nog) levende personen. Hij was erg betrokken bij het wel en wee van de inwoners van de gemeente. Maar hij maakte in zijn privéleven ook het één en ander mee. In 1974 overleed zijn dochter. Zij werd door een fietsongeluk met dodelijke afloop slechts 20 jaar oud.  Twaalf jaar na de dood van zijn dochter overleed zijn zoon aan MS. En enkele jaren geleden overleed zijn vrouw Corrie. Hij was nog steeds erg betrokken bij zijn partij, het CDA in Groesbeek en deze reageerde als volgt: “Een vriend, een mens van statuur, sociaal bewogen en recht door zee, is ons allen ontvallen. (…) Wat zullen we hem missen deze rasechte CDA’er. Een voorbeeld voor iedere politicus en bestuurder. Zonder franje, kritisch en altijd plichtsgetrouw. Op hem kon je rekenen, hij was er altijd. Wat rest, zijn mooie herinneringen aan een geweldig mens, die zich altijd heeft ingezet voor anderen. Zijn gedachtegoed zal blijven voortbestaan in ons handelen”, schrijft Rob Verheijen namens de CDA-fractie. “Het bestuur, de fractie en de leden van het CDA Groesbeek willen ons medeleven betuigen aan de familie en vrienden, maar vooral aan zijn dochter Hilleke en zijn beste vriend Gerard. We wensen jullie en jullie naasten kracht en sterkte en vertrouwen erop dat de herinneringen aan deze geweldige man troost en steun kunnen bieden”. CDA Groesbeek sluit het bericht af door de oud-burgemeester te bedanken voor zijn wijsheid, kameraadschap en compassie. Van Gils is 86 jaar geworden en overleed aan een hartstilstand toen hij van de dodenherdenking kwam. De uitvaart  is gepland op vrijdag 11 mei, om 11.00 uur in de Cosmas en Damianuskerk van Groesbeek.

DSC_0009_Embere_van_Gils

 

_MG_4519_van_Gils

 

Van Gils was altijd erg “politieminded”. Hij bleef mij, tot een paar maanden geleden toen ik hem nog sprak, aanspreken met “opper” zoals hij dat uit de tijd in Millingen kende. Hier was hij aanwezig bij mijn afscheid in 2005.

F1020020

23155632_copy