4 mei 2012

Britse oorlogsveteranen bezoeken Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Vandaag waren 150 Britse WO2 veteranen en hun begeleiders, totaal 300 personen;in het Bevrijdingsmuseum te Groesbeek. Deze veteranen verblijven van 2-6 mei in Nederland om o.a. deel te nemen aan het defilé op 5 mei in Wageningen. Rond half elf kwam de lange stoet taxi’s aanrijden en het duurde daarna nog enige tijd voor dat alle veteranen in het museum waren, waar voor hen een speciale bijeenkomst was gepland. Geweldig om te zien dat nagenoeg alle veteranen, als dat nodig was bij bijv. de volksliederen, gingen staan. Na de plechtigheid in het museum volgde buiten nog een ceremonieel gedeelte. Daar werd een plaquette onthuld ter ere van de gesneuvelde militairen. Dit gebeurde door een aantal schoolkinderen en alle burgemeesters uit de omgeving. Ook de Britse ambassadeur was aanwezig. De veteranen kwamen ook nog met een verrassing voor het jubilerende Bevrijdingsmuseum (25 jaar). Ze overhandigden een cheque van 2000 Pond aan directeur Wiel Lenders namens de Market Garden Veterans Association. zie de foto’s

DSC_2778_veteranencheque

Op 4 mei van 10.00-14.30 uur ontvangen we 150 Britse WO2 veteranen en hun begeleiders, totaal 300 personen, in het Bevrijdingsmuseum. Deze veteranen verblijven van 2-6 mei in Nederland om o.a. deel te nemen aan het defilé op 5 mei in Wageningen. Ook zullen ze een bezoek brengen aan de Nederlandse veteranen in het Koninklijk tehuis voor oud-militairen te Bronbeek (Arnhem). Het vervoer van deze veteranen van Engeland naar en binnen Nederland vindt plaats met 80 karakteristieke Londense taxi’s.

De organisatie van deze trip naar Nederland is in handen van de London Taxi Charity, een door Londense taxichauffeurs gerunde vrijwilligersorganisatie die al vanaf 1948 uitstapjes in hun taxi’s verzorgt voor oorlogsinvalide veteranen. Voor meer informatie zie ook www.taxicharity.org/Netherlands_2012.

Het bezoek in Nederland wordt mede georganiseerd door de Market Garden Foundation www.marketgarden.com.

De veteranen worden op 4 mei om 10.00 uur in het Bevrijdingsmuseum verwelkomd door de directeur Wiel Lenders. Om 10.30 uur volgt in het bijzijn van de veteranen een besloten dienst in de Koepel van het Bevrijdingsmuseum ter herdenking van alle gesneuvelde militairen. Deze dienst wordt om 11.00 uur afgesloten met de Last Post. Aansluitend volgt om 11.15 uur op het buitenterrein de openbare onthulling van een plaquette ter ere van de gesneuvelde geallieerde militairen. Iedereen is van harte welkom bij deze onthulling.

Om 12.30 uur lunchen de veteranen, hun begeleiders en de taxi-chauffeurs in het Bevrijdingsmuseum, waarna zij om 14.15 uur weer met hun taxi’s vertrekken richting Arnhem.