27 april 2012

In Berg en Dal 2 Koninklijke onderscheidingen

Ook in Berg en Dal zijn vandaag Koninklijke onderschedingen gevallen. Ed Abbenhuis (links) en Piet van Rossum kregen in het gemeentehuis van Groesbeek de versierselen opgespeld welke behoren bij Lid van Oranje Nassau.

DSC_0008_AbbenhuisDSC_0864_Piet_van_Rossum_copy

Vijf lintjes in de gemeente Groesbeek

Burgemeester Keereweer heeft vrijdag 27 april in het gemeentehuis van Groesbeek vijf Koninklijke onderscheidingen uitgereikt.

Viermaal mocht de burgemeester de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau opspelden en een keer Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Tot lid zijn benoemd de heren Abbenhuis, Brinkhof, De Valk en Van Rossum; tot Ridder de heer Klein.

Zie onderstaand  deel uit de tekst van de toespraak van de burgemeester.

de heer Abbenhuis, die zich al een halve eeuw verdienstelijk heeft gemaakt voor de samenleving. Dat begon in 1961 bij de voormalige Nijmeegse Postharmonie, nu Muziekvereniging TNT Nijmegen. U was actief als muzikant en ook als bestuurslid. De Nijmeegse Postharmonie, dames en heren, was één van de eerste muziekverenigingen die tijdens de Nijmeegse zomerfeesten optraden. Met de Nijmeegse Postharmonie was u begin jaren ’70 ook
betrokken bij herdenkingen zoals de pelgrimage met Amerikaanse oud strijders, de dodenherdenking op het Engels Kerkhof Jonkerbosch en in 1972 de dodenherdenking op de Waalbrug in aanwezigheid van H.M. de Koningin Juliana en Prins Bernhard en Generaal Gavin. Voor Berg en Dal is natuurlijk van groot belang dat u – in 1982 – initiatiefnemer was van de heroprichting van Muziekgezelschap Edelweisz, waar u als spelend lid en bestuurslid gedurende een groot aantal jaren actief was. Het muziekgezelschap ging contacten aan met Zwitserland, waaruit de nodige uitwisselingen ontstonden, maar trad ook op in België, Duitsland en Frankrijk.  Het Pinksterweekend, waarin Zwitserse muziekgroepen te gast waren, was vele jaren een begrip in Berg en Dal. U gaf daarbij blijk van uw organisatorische kwaliteiten, zeker ook bij de opvang in gastgezinnen. Het Pinksterweekend heeft Berg en Dal respectievelijk Groesbeek extra gepromoot en u meneer Abbenhuis vervulde daarbij een prominente rol, ú was de permanent drijvende kracht achter Edelweisz. Uw liefde voor muziek deelt u graag met luisteraars van
Omroep Groesbeek. Daar verzorgt u al 18 jaar het programma “Korpsen en Koren”, daarnaast bent u betrokken bij de “Muzikale Mixer” en ondersteunt u andere programma’s en activiteiten. Een geweldige muzikale staat van dienst dus. Als ode zouden we nu eigenlijk “Music was my first love, and it will be my last” van John Miles moeten laten klinken. Maar dat doen wij niet. Ik reik u wel een Koninklijke onderscheiding uit, die u zeer verdiend heeft.
Ook u bent Lid geworden in de Orde van Oranje Nassau.

heer Van Rossum. U bent, meneer Van Rossum, ook zo’n man die zich al heel lang voor de gemeenschap inzet. Dat begon al in 1960 bij Tafeltennisvereniging DWS in Nijmegen. U was daar 15 jaar voorzitter en in die periode groeide de vereniging uit tot de grootste bedrijfstafeltennisvereniging in Nijmegen. Bij uw terugtreden werd u dan ook benoemd tot erelid van de vereniging. Van 1972 tot 1975 was u wedstrijdsecretaris en begeleider van diverse jeugdteams van Honkbalvereniging De Hazenkamp in Nijmegen. Vervolgens was u van 1975 tot 1992 bondsscheidsrechter van de Nederlandse honkbalbond, en heeft u meer dan 1000 wedstrijden door heel Nederland geleid. Daarnaast was u een aantal jaren voorzitter van de Belangenvereniging Umpires Baseball & Softbal (BUBS). Vanaf 1998 bent u voorzitter van de Katholieke Bond van Ouderen, afdeling Groesbeek, en van 2000 tot 2007 was u vice-voorzitter van het parochiebestuur in Berg en Dal. In 2007 is deze parochie een fusie aangegaan met de parochie van Heilig Landstichting, en is er nu sprake van de Parochie de Verrijzenis. Van 2003 tot 2011 was u betrokken bij de “Hanging Baskets” in Berg en Dal. Het project om het dorp met bloemenmanden te verfraaien. Als medeoprichter, bestuurslid en voorzitter en het leverde u in 2004 van carnavalsvereniging De Berggeiten de
onderscheiding “Grootste Duuvel” op. Tot slot bent u vanaf 2007 vrijwilliger bij de kerk in Berg en Dal. Zo bent u rentmeester van het kerkhof; verzorgt u met anderen het onderhoud van kerk en tuin. Daarnaast bent u ook nog collectant. U mag dus terugblikken op heel veel vrijwilligersactiviteiten, waarvoor de samenleving u zeer dankbaar is. Vandaag doet de samenleving iets voor u terug, want ik mag ook u uitnodigen om de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau in ontvangst te nemen.
lintjes_2012_gezamenlijk Foto gemeente Groesbeek