7 maart 2012

Symposium over Millingerwaard.

Op woensdag 7 maart 2012 werd het symposium ‘Innovatieve marktbenadering: dé sleutel bij gebiedsontwikkeling’ gehouden in het Wilderniscafé de Waard van Kekerdom. Diverse overheden en marktpartijen hebben hier de balans op gemaakt of meer ruimte opgemaakt voor de markt welke leidt tot betere oplossingen. Tijdens deze middag gingen Dienst Landelijk Gebied, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en Boskalis met elkaar in debat. Dit gebeurde onder leiding van gedeputeerde Co Verdaas als dagvoorzitter. Aan het einde van de middag werd om symbolische wijze het gebied van de Millingerwaard overgedragen door dhr. Willie Tiggeloven, accountmanager Rivieren DLG aan dhr. Bart Pröpper, directeur van Boskalis’ de aanemer. Daartoe moesten de beide heren eerst gezamenlijk een sleutel uit zagen. zie de foto’s.

DSC_9594_Millingerwaard


 

Op 5 november 2009 is in een convenant afgesproken dat de markt en de overheid streven om het aanbestedingstraject zo in te richten dat er ruimte is voor innovatieve ontwikkelingen vanuit de markt door deze vroegtijdig bij de planvorming en de uitvoering van de maatregelen te betrekken.  Nu, ongeveer 2 ½ jaar na dato, lijkt het tijd om de balans op te maken: wat hebben we de afgelopen jaren van elkaar geleerd?! Wat zijn de verbeterpunten en kansen om op te pakken?! Biedt samenwerking tussen overheid en markt ruimte aan innovatie?! Wat gaan we anders & beter doen in de toekomst?! Al deze vragen worden onder de loep genomen door sprekers maar ook tijdens een discussie met bestuurders en managers vanuit de overheid én het bedrijfsleven.

Innovatieve marktbenadering is toegepast in het aanbestedingstraject bij het project Millingerwaard.

Dienst Landelijk Gebied (DLG) heeft de uitvoering van het werk definitief gegund aan de aannemers- combinatie Boskalis/v.d.Wetering, die veel ervaring heeft met het werk in het rivierengebied. Tijdens het symposium is de symbolische start van de uitvoering van de werkzaamheden.

De Millingerwaard is een uiterwaard van de Waal bij Nijmegen. Het ruim 400 hectare grote gebied speelt een belangrijke rol bij de afvoer van rivierwater naar zee. Er komt hier extra ruimte voor de rivier dankzij de aanleg van een geulenpatroon. Hierdoor stijgt het rivierwater minder bij hoogwater en daalt de kans op overstromingen aanzienlijk. Een tweede doel van het plan voor de Millingerwaard is natuurontwikkeling. De maatregelen voor de Millingerwaard zijn onderdeel van het landelijk programma Ruimte voor de Rivier (RvR) van Rijkswaterstaat en het programma Nadere Uitwerking Rivierengebied (NURG).

 

De Millingerwaard is een van de bekendste (struin-)uiterwaardengebieden van Nederland. Naar schatting komen er elk jaar honderdduizend bezoekers. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden blijft het gebied zoveel mogelijk open voor het publiek.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.