Basisschool de Biezenkamp in Beek hield dinsdagmorgen een “lawaaioptocht” naar het gemeentehuis in Beek. Daar werden ze door wethouder leidy van der Aalst (zij gaat over de scholen) ontvangen en toegesproken. Eén en ander gebeurde in het kader van de Landelijke stakingsdag voor leraren van basisscholen en voortgezet onderwijs. De baisschool de Biezenkamp droeg op deze wijze haar steentje bij en ging met 450 leerlingen en leraren “op pad”. Vanmorgen waren ze ook al in de uitzending van “De Heer ontwaakt” van de Vara geweest. Dit is terug te horen op de site van de Vara. zie de foto’s.
Basisschool De Biezenkamp gaat dinsdag 6 maart niet staken, maar actie voeren tegen de wet ’Passend Onderwijs’. Hiermee willen wij laten weten dat we de landelijke actie ondersteunen.
– De leerkrachten besteden vooraf in de klas aandacht aan de komende actie (waarom, gevolgen etc.)
– Dinsdag 6 maart verzamelen we om 10.30 uur op de speelplaats en lopen we aansluitend met de hele school (450 leerlingen + leerkrachten en ouders) richting gemeentehuis om daar een verklaring af te geven dat we tegen deze invoering van Passend Onderwijs zijn.
De wethouder van onderwijs van onze gemeente Ubbergen, Leidy van der Aalst, zal ons daar ontvangen.
We maken er een lawaaioptocht van, waarbij iedereen wordt gevraagd zoveel mogelijk potten en pannen mee te nemen om lawaai mee te maken.
Ook ouders worden uitgenodigd om mee te lopen.
Uiteraard worden er spandoeken gemaakt en protestborden.
De reden voor deze actie is hopelijk bekend. Aanstaande dinsdag is door de landelijke vakbonden uitgeroepen tot landelijke stakingsdag in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs.
Reden hiervoor is de op stapel staande wet ‘Passend Onderwijs’, die komende week in de Tweede Kamer besproken gaat worden.
Onze school onderschrijft deze protesten om de volgende redenen:
- De ingrijpende verandering, die Passend Onderwijs met zich meebrengt, wordt verzwaard door een bezuiniging van 300 miljoen op de gelden voor Passend Onderwijs.
- De Biezenkamp vindt dat ook het onderwijs een bijdrage dient te leveren aan bezuinigingen. De bonden hebben echter voorgesteld de gelden, die de minister heeft vrijgemaakt voor het belonen van excellente leerkrachten, niet in te zetten. En deze aan te wenden voor Passend Onderwijs. De minister gaat hier helaas niet mee akkoord.
Door deze bezuiniging van 300 miljoen worden vooral de ambulante begeleiders van rugzakleerlingen en scholen voor speciaal onderwijs sterk getroffen.
Voor de basisscholen heeft dit echter ook gevolgen Met veel minder geld wordt ons gevraagd dezelfde kwaliteit te leveren voor de rugzakleerlingen. Door het grotendeels wegvallen van de steun door de ambulante begeleiders, wordt de druk bij de leraar in de klas vergroot.