22 februari 2012

Uitbraak paardenziekte in Berg en Dal

In paardenpension De Flierenberg in Berg en Dal is  het Rhinopneunomievirus uitgebroken. Dit is een ernstige paardenziekte, waaraan de paarden kuennen sterven. Er is nog geen virus tegen deze ziekte en in Berg en Dal zijn er inmiddels 3 paarden aan overleden. Het virus zorgt voor griepachtige verschijnselen, verlammingen en abortussen. De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie heeft inmiddels geadviseerd alle wedstrijden af te gelasten en niet onnodig paarden te vervoeren. In Berg en Dal staan inmiddels 44 paarden in quarantaine. Ook de maneges en paardenstallingen in de wijde omgeving hebben inmiddels extra aandacht. Omdat het erg besmettelijk is wordt dan ook geadviseerd om niet met een paard in aanraking te komen, als er ook al contact met andere paarden geweest is.  Het virus kan namelijk door de mens  via kleding en handen worden overgedragen. Goed douchen en schoonmaken na contact met een paard is dan ook een eerste vereiste. Ook stalhouderij De Kasteelschehof in Ooij heeft inmiddels voorzorgsmaatregelen genomen.Het virus zelf is niet dodelijk, maar zorgt in sommige gevallen wel voor sterfgevallen.  Dat kan als paarden door verlamming op de grond komen te liggen en niet meer omhoog kunnen komen. zie voorlichtingsfilmpje op YouTube

DSCF5027_paarden_Small