Vandaag werd in Nijmegen het “vergissingsbombardement” ( men spreekt officieel van bombardement) van 22 februari 1944 herdacht, waarbij ruim 800 mensen omkwamen. Dat gebeurde bij het monument “De Schommel” achter het gemeentehuis in Nijmegen (Marikenstraat). Er werden kransen gelegd door o.a waarnemend burgemeester Wim Dijkstra, de afgevaardigde van de Amerikaanse ambassade, Deputy Chief of mission Mr. Andrew C. Mann , de Duitse ambassadeur Dr. H.P Behr, de commissaris der Koningin Clemens Cornielje, diverse burgemeesters uit de Regio, waar onder burgemeester Gerd Prick van Groesbeek, die een krans legde namens de gemeenten Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Ubbergen en van de stichting In Paradisum. Voor alle 24 omgekomen kinderen werd een kralensnoer naast de Schommel gelegd. Ook deelden kinderen herinneringskaarten uit met foto’s van de omgekomen kinderen en zusters. zie de foto’s
Nijmegen werd bij vergissing gebombardeerd vanuit Amerikaanse vliegtuigen, waarbij bijna 800 burgers omkwamen. De stad stond in brand en de binnenstad werd verwoest. Talloze mensen raakten gewond. Veel nabestaanden spreken van het ‘vergeten bombardement’, omdat men destijds de bevrijders hun fout niet wilden verwijten.
Op 22 februari 1944 om bijna half twee ‘s middags lieten geallieerde bommenwerpers hun last vallen boven Nijmegen, Arnhem, Deventer en Enschede. Alle plaatsen raakten zwaar beschadigd. Maar alleen in Nijmegen vielen zoveel slachtoffers, onder wie 24 kinderen van een kleuterschool van de Zusters van de Sociëteit JMJ, die een voltreffer kreeg. In 2000 werd op de plek van de getroffen kleuterschool, een monument onthuld ter nagedachtenis aan het drama. Bij deze schommel van kunstenaar Henk Visch vindt woensdag de officiële herdenking plaats.
Leerlingen van het Montessori College en van de Montessori basisschool uit Nijmegen zijn nauw betrokken bij de herdenking van het bombardement omdat deze scholen 5 jaar geleden het monument De Schommel adopteerden. Dit jaar maakten leerlingen ter nagedachtenis aan de 24 omgekomen kinderen 24 kralensnoeren die aan het hek rond het monument worden gehangen. Het verhaal achter het kralensnoer is het verhaal van Addy die destijds op school overbleef met Jopie, haar kleine broertje. Addy wilde naar de gang want daar hing haar nieuwe kralensnoer dat ze van haar oma had gekregen. Ze wilde het heel graag aan haar vriendinnen laten zien. Ze liet Jopie achter in de klas omdat hij treuzelde met het opeten van zijn boterhammen. Toen vielen de bommen. Addy overleefde het bombardement, Jopie niet.
In het Huis van de Geschiedenis en de hal van het stadhuis zijn tentoonstellingen en filmpjes te zien over het bombardement. (Bron: gemeente Nijmegen.)
zie filmpje op YouTube van kort na het bombardement.
zie omroep Gelderland.