30 januari 2012

Start identificatieplicht in Ubbergse en Millingse supermarkten.

Maandagmorgen vond de presentatie plaats van de nieuwe identificatieplichtproef voor alle Ubbergse en Millingse supermarktbezoekers. Deze presentaie vond plaats onder grote belangstelling van de plaatselijke en Landelijke pers (NOS journaal). In de maand februari wordt bij wijze van proef aan alle supermarktbezoekers gevraagd zich te legitimeren om zo te voorkomen, dat jongeren onder de zestien jaar alcoholhoudende drank kopen. In de supermarkten wordt aan de kassa’s een leeftijdsautomaat gekoppeld, dat van iedere bezoeker zijn of haar leeftijd controleert. Maandagmorgen trapte wethouder Leidy van der Aalst het project af in de Plussupermarkt Nico de Witt te Beek. Daar liep ze gelijk al tegen het eerste probleem aan. De automaat accepteert geen rijbewijs, dat landelijk wel als identificatiebewijs wordt erkend. Nadat haar paspoort was opgehaald, kon de proef beginnen. De proef maakt deel uit van het alcoholmatigingsproject :“Durf Nu” en wordt uitgevoerd door GGD Regio Nijmegen en Iriszorg. zie de foto’s.DSC_6520_identificatie
Intussen blijkt wel dat veel burgers deze identificatieplicht, die ook voor ouderen geldt, niet ziet zitten. Ouders van kinderen in die leeftijd,  daarentegen juichen het toe Lees hierover verder in/bij het artikel van de Gelderlander.
Zie NOS uitzending.

Identificatieplicht voor alle Ubbergse en Millingse supermarktbezoekers bij alcoholaankoop

In de maand februari 2012 loopt in alle supermarkten in Ubbergen en Millingen aan de Rijn een proef om te voorkomen dat jongeren onder de zestien jaar alcoholhoudende drank kopen. In de supermarkten wordt aan de kassa een leeftijdscontroleapparaat gekoppeld, dat van iedere bezoeker zijn of haar leeftijd controleert. Op 30 januari trapt wethouder Leidy van der Aalst in Ubbergen om 10.00 uur het project af bij supermarkt de Wit in Beek-Ubbergen.

Hoe werkt de ID-swiper?
De identificatieplicht in supermarkten is op zich niet nieuw, maar de ID-swiper maakt een einde aan de vrijblijvendheid en inschattingsproblemen bij het controleren van de leeftijd. Hoe werkt het? Wanneer een klant in de supermarkt alcoholhoudende drank koopt, zal de caissière hem of haar zonder uitzondering om een identiteitsbewijs vragen, dat vervolgens wordt gescand in de ID-swiper. Als blijkt dat de koper jonger is dan zestien jaar, blokkeert de kassa en kan de drank niet worden verkocht.

Deelnemende supermarkten
De proef in Ubbergen en Millingen maakt deel uit van het alcoholmatigingsproject ‘Durf Nu’, waarmee acht gemeenten in de regio Nijmegen het alcoholgebruik onder jongeren willen terugdringen. Het project wordt uitgevoerd door GGD Regio Nijmegen en Iriszorg.
De supermarkten die meedoen aan de proef zijn: C1000 van der Hatert uit Millingen aan de Rijn, SPAR Looyschelder in Ooij, SPAR Looyschelder in Leuth, PLUS de Wit in Beek. Zij doen mee, omdat zij zich zorgen maken over het toegenomen alcoholgebruik onder jongeren en het van groot belang vinden om geen alcohol aan jongeren te verkopen. De ID-swiper maakt het voor caissières eenvoudiger om de leeftijd van de koper te controleren en alcoholmisbruik te voorkomen.

Start project
Vanaf 3 februari gaan de deelnemende supermarkten officieel van start met het gebruik van de ID-swiper. Voor de klanten van deze supermarkten, betekent het dat zij vanaf die datum een geldig identiteitsbewijs bij zich moeten hebben, althans wanneer zij alcoholhoudende drank willen afrekenen. De documenten die hiervoor voldoen zijn: paspoort en identiteitskaart. De kassa registreert geen persoonsgegevens en bewaart ook geen persoonlijke informatie die op enige wijze aan de klant gelinkt kan worden.
________________________________________