22 december 2011

Bijzondere schenking aan het Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Het Nationaal  Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te Groesbeek heeft recentelijk een zeer bijzonder museumobject aan haar collectie toegevoegd: een Mariabeeldje in een opengewerkte kogelhuls.  Recentelijk overleed mevrouw Jeanne van der Post uit Nijmegen. Kort voor haar dood gaf zij een bestemming aan het Mariabeeldje: het Bevrijdingsmuseum. Mevrouw van der Post woonde als 10 jarig meisje in Bodegraven, vlakbij de school waar Nederlandse soldaten waren ingekwartierd. Hier had zij contact met enkele soldaten die later op transport naar Duitsland werden gezet. Een zekere soldaat genaamd ‘Bertus’ gaf, toen hij gearresteerd werd door de Duitsers en op transport werd gezet, de kogelhuls met Mariabeeldje als aandenken en vriendschapsgebaar aan Jeanne van der Post. Zij had van thuis nog enkele sneden brood mee mogen nemen om aan de soldaten te geven voor onderweg. Jeanne bewaarde nadien de huls met het beeldje ruim 70 jaar in een portemonneetje gemaakt van ijsberenvacht.  Het beeldje is vanaf Tweede Kerstdag 2011 permanent te zien in de vaste tentoonstelling van het Bevrijdingsmuseum.

Mariabeeldje_in_kogelhuls