18 december 2011

Midwinterhoorns in de Stratemakerstoren

Een muzikaal onthaal in de Stratemakerstoren
Midwinterhoorns op 18 december

 

Zondag 18 december treden rondom museum De Stratemakerstoren midwinterhoornblazers op. De muzikanten beginnen rond 13.00 uur te spelen.

 

Negen jaar geleden nodigde museum De Stratemakerstoren voor het eerst een groep midwinterhoornblazers uit de Achterhoek uit om op te treden. Wat sinds mensenheugenis traditie is in de Achterhoek en Twente, is inmiddels ook een beetje een Nijmeegse traditie geworden.

 

Het blazen op houten hoorns in de winter gebeurde al ver voor onze jaartelling, tijdens het oud-Germaanse Joelfeest. Om de godheid Wodan te helpen Fenrir de hemelwolf te vangen, bliezen mensen op hoorns. Fenrir probeerde namelijk elke winter de zon op te eten. Alleen oppergod Wodan kon hem tegenhouden en het licht terugbrengen… Als na 21 december, de kortste dag van het jaar, de dagen weer langer worden, weten we dat Wodan in zijn missie is geslaagd.

 

De groep die bij de Stratemakerstoren optreedt, komt uit Silvolde. De enthousiaste leden treden regelmatig op tijdens het seizoen, dat van de eerste zondag van de Advent tot Driekoningen loopt. De hoorns waarop ze spelen hebben ze zelf gemaakt.