26 november 2011

Brandweer redt Konikpaard uit de modder

De vrijwillige brandweer van Ubbergen (MUG) is zaterdagmiddag uren bezig geweest om een konikpaard te redden, dat vast was komen te zitten in de modder in het natuurgebied “de Oude Waal”.  Omdat het dier op een plaats lag, waar de brandweerauto niet kon komen, moesten de brandweermensen in eerste instantie zoveel mogelijk met hun handen en scheppen doen om het paard, dat met haar achterlijf in de modder vast zat en met de voorkant tussen een aantal palen zat,  te bevrijden. Toen de duisternis intrad en het nog niet echt gelukt was, besloot men Zeger Stappershoef uit Erlecom in te schakelen, die met zijn verreiker ter plaatse kwam. En met dit voertuig en de  hulp van de brandweermensen gelukte het vervolgens wel om het paard omhoog te tillen en uit haar benarde positie te bevrijden. Het erg verzwakte beest kon vervolgens op eigen benen staan en liep daarna heel voorzichtig weg, op zoek naar de rest van de kudde, welke overigens wel lange tijd in de buurt van dit paard was gebleven. Maar na de reddingsactie bleek de verreiker van Zeger zelf vast te zitten en ook hem moest hulp geboden worden. Wilfred van den Brink  (van het gelijknamige loonbedrijf) uit Wercheren kwam vervolgens ter plaatse om Zeger weer uit de modder te bevrijden. De beheerder van de paarden, Wilbert Verriet van FREE Nature was ’s middags gewaarschuwd door twee meisjes, die het paard zo hadden aangetroffen. Ofschoon de beide dames daar niet mochten komen, was hij deze keer wel heel blij, dat ze daar waren geweest   en de Konik hadden ontdekt. Hulde aan alle redders, die hun werk onder zeer moeilijke omstandigheden hebben gedaan! zie de foto’s. (komen nog meer)

DSC_9071_konik

zie de Gelderlander.