12 november 2011

Faust aan de Waal, onthulling Literair Baken Stratemakerstoren.

Op vrijdag 11 november 2011  heeft wethouder Henk Beerten van de gemeente Nijmegen een Literair Baken in de hal van het Gemeentehuis van Nijmegen onthuld. Een half uur later onthulde hij het volgende Literaire Baken bij de historische Stratemakerstoren aan de Waalkade.  Deze presentaties zijn een initiatief van de Werkgroep Literaire Bakens. De twee nieuwe Literaire Bakens zijn het gedicht Soonet feur de stad van Jan Roelofs dat is aangebracht op de wand in de hal van het Gemeentehuis, Korte Nieuwstraat 6, en een fragment uit de verhalencyclus Faust aan de Waal van Noud Bles op de muur van museum De Stratemakerstoren aan de Waalkade. Wethouder Beerten onthulde bij de Stratemakerstoren, samen met Noud Bles het baken op de buitenmuur van De Stratemakerstoren. Noud Bles las uit zijn verhaal Faust aan de Waal het fragment van het baken. In het museum werd het eerste exemplaar van de speciale uitgave van de verhalenbundel Faust aan de Waal aangeboden aan Henk Beerten. Zie de foto’s van de Stratemakerstoren.

DSCF1642_Faust

 

 

De bundel Faust aan de Waal is een uitgave van museum De Stratemakerstoren. Het boek is in een beperkte oplage tegen een aantrekkelijke prijs van € 7,50 beschikbaar.

Nieuwsbericht

museum De Stratemakerstoren, Waalkade 83 – 84, 6511 XR  Nijmegen

, info@stratemakerstoren.nl

 

Geheime gangen en griezelkelders in Stratemakerstoren?

Boekpresentatie en Literaire Bakens in Nijmegen.

 

Nijmegen, 11 november 2011

 

Op vrijdag 11-11-11 zijn in Nijmegen twee nieuwe literaire bakens onthuld, op initiatief van de Werkgroep Literaire Bakens. Bovendien is het eerste exemplaar van het nieuwste boek van Noud Bles aan de wethouder van cultuur overhandigd.

 

In de hal van het Gemeentehuis onthulde om 16.30 uur wethouder Henk Beerten het gedicht Soonet feur de stad van Jan Roelofs. Om 17.00 uur onthulde de wethouder het baken op de buitenmuur van museum De Stratemakerstoren aan de Waalkade. Hier gaat het om een fragment uit het verhaal Faust aan de Waal, geschreven door Noud Bles. Ook hier las de auteur een tekstfragment voor. In het museum werd het eerste exemplaar van de speciale uitgave van de verhalenbundel Faust aan de Waal aangeboden aan Henk Beerten, waarna de aanwezigen het glas hieven op de twee nieuwe bakens en op de nieuwe bundel van Noud Bles.

Faust aan de Waal is een uitgave van museum De Stratemakerstoren. Het boek is in een beperkte oplage tegen een aantrekkelijke prijs beschikbaar in het museum en een aantal Nijmeegse boekhandels.

Aan de Waal in Nijmegen treffen we Faust, de eeuwig onvermoeibare, altijd inventieve geleerde. Dit keer in de persoon van Fred Schoorvoet, hoogleraar anatomie aan de plaatselijke universiteit. Hij heeft zijn ziel verkocht aan een opmerkelijke duivel, zijn Duitse collega Gunther von Hagens die het recept voor het eeuwige leven na de dood heeft uitgevonden. Von Hagens reizende tentoonstellingen van levensecht geprepareerde overledenen (plastinaten genoemd) baren wereldwijd opzien en bezorgen hem zowel roem als weerstanden en grote sommen geld. De Nijmeegse hooggeleerde, die de techniek bij Von Hagens zich eigen heeft gemaakt, wil zijn Duitse evenknie overtreffen. In Schoorvoets geheime laboratorium, verstopt in de onderste kelder van de historische Stratemakerstoren beproeft de anatoom het conserveren van het eeuwige leven vóór de dood.

Dit verhaaldrieluik vertelt het verhaal van beide geleerden en onthult wat er gebeurt als ze elkaar in hun zelfgecreëerde hiernamaals ontmoeten.

Noud Bles is auteur van romans, novellen, verhalen en gedichten. Zijn laatste roman De gelukkige roofvogel verscheen in 2009. De website www.noudbles.nl geeft een beeld van zijn publicaties en overige activiteiten.

De Stratemakerstoren is een mysterieus gebouw aan de Nijmeegse Waalkade. Zoals het er nu bijligt, is het een zestiende-eeuwse bastei, een type verdedigingswerk dat is uitgevonden door de beroemde Duitse kunstenaar Albrecht Dürer. Nieuw onderzoek heeft aan het licht gebracht dat zich in het gebouw resten bevinden van een stadsmuur en een toren uit de twaalfde eeuw. Wellicht zitten er nog overblijfselen uit de Romeinse tijd, of zelfs ouder, verborgen onder de fundamenten.

Het lijkt onvoorstelbaar, maar dit massieve, halfronde bouwwerk dat oorspronkelijk ruim twintig meter breed en tien meter hoog was, is bijna tweehonderd jaar lang verdwenen geweest. Pas in 1987 is het herontdekt.

Er gaan al heel lang verhalen over geheime gangen die de Valkhofburcht ooit met de Stratemakerstoren verbonden hebben. Nu lijkt er dus ook een geheime kelder te zijn, waar de sinistere Fred Schoorvoet zijn morbide werk heeft verricht…

Wie het lukt om in de Stratemakerstoren deze geheime gangen en laboratoriumkelder te vinden, kan rekenen op eeuwige roem en… het recept voor het eeuwige leven voor, tijdens of na de dood.

 

—-einde persbericht—-