18 september 2011

67e herdenking Market Garden Bevrijdingsmuseum

Zondag vond voor de 67e keer de herdenking plaats van de operatie Market garden. Dit zou gebeuren met een dropping van enkele parachutisten bij het Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek, maar de weersomstandigheden stonden niet toe, dat de oude Dakota mocht opstijgen en dat de parachutisten mochten springen. Deze parachutisten zouden tegelijkertijd het nieuwe boek “Rugdekking” van Gerard Sonnemans mee nemen en dit aanbieden aan een Market Garden Veteraan. Maar omdat dit niet op deze wijze kon, kwamen de parachutisten nu, vergezeld van de drie prijswinnaars, die meegedaan hadden aan de wedstrijd, welke ter gelegenheid van dit boek was uitgeschreven, in twee oude legervoertuigen naar het museum, waar op het terrein ook een kindervrijmarkt was. Daar volgde de presentatie van het nieuwe boek. zie de foto’s.

DSC_4350veterans

Op zondag 18 september a.s. organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek een groot bevrijdingsfestival ter gelegenheid van de 67ste verjaardag van Operatie Market Garden en de bevrijding van het Rijk van Nijmegen. Dat wordt herdacht en gevierd met het programma ‘Remember September’ in en rond het Bevrijdingsmuseum, van 10.30 tot 17.00 uur.

Er is een kindervrijmarkt waar de kinderen van alle basisscholen uit het Rijk van Nijmegen hun spullen te koop mogen aanbieden. Reserveren is niet nodig en de toegang tot de markt is gratis. De jonge bezoekers kunnen zich uitleven bij het Circus. Daarnaast is er muziek en zijn er workshops striptekenen. Ook kunnen kinderen ergens een plekje opzoeken en bijvoorbeeld eigen muziek maken of een of andere voorstelling geven.

Van 8.30 tot uiterlijk 10.30 uur is het mogelijk met de auto het terrein van het Bevrijdingsmuseum op te rijden en bij de zogenaamde Koepel van het museum de spullen voor de markt te lossen. Daarna kan er op het terrein van het museum en aan de overkant geparkeerd worden: het parkeerkaartje kost 3,- euro, is de hele dag geldig én geldt ook als gratis toegangsbewijs voor 1 persoon voor het museum (het kan zelfs gebruikt worden t/m 31 december 2011!).

De hele dag door zijn er spetterende optredens van o.a. het Harmonieorkest van de Muziekvereniging TNT, doedelzakspeler McSpierburg, Theo Diepenbrock, Pieter Geijsberts en de Bill Baker’s Big Band: een spektakelshow met muziek uit de jaren ’30 en ’40. We kennen ze allemaal: Vera Lynn, Doris Day, Glenn Miller en vele anderen. Ook de gehele dag: de Euregio Vrijheidswandeling, een schitterende wandeling door het gebied van Market Garden en dwars door het museum. Voor inschrijving, zie www.wandeleninvrijheid.nl.

Om 11.00 uur springen parachutisten vlak bij het museum. Ze dragen een splinternieuw spannend jeugdboek bij zich. Het heet ‘Rugdekking’. Om de publicatie van dit boek te vieren is er een landelijke prijsvraag uitgeschreven. De drie winnaars ontvangen niet alleen een gesigneerd exemplaar van het boek uit de tas van een parachutist. Ook krijgen zij samen met hun klas (of een andere, zelf te kiezen groep) een rondleiding door het museum van een ervaren museumgids en de schrijver Gerard Sonnemans. Wat moeten kinderen doen om deze prijs te winnen? Zie nieuwsrubriek op onze site www.bevrijdingsmuseum.nl