4 september 2011

Gelderse Federatie Schuttersdag in Ooij

Zondag 4 september vond in Ooij de Gelderse Federatieschuttersdag plaats. Schutterij Eendracht had dit mede georganiseerd i.v.m. hun 100 jarig bestaan. Al voor 09.00 uur verschenen de eerste schutterijen en Gildes in het dorpshuis De Sprong te Ooij om daar hun opwachting te maken bij het bestuur van de organiserende schutterij Eendracht en het federatiebestuur. Sprekers waren daar burgemeester Paul Wilbers van de gemeente Ubbergen, die goed weer beloofde en een toast uitbracht, Wim Sanders, de voorzitter van de Federatie en Hans Schreven, de voorzitter van de Kring Rijk van Nijmegen-De Betuwe. Na de commandantenbespreking begaf het hele gezelschap zich naar de sportvelden van SVO, de Kempkes, waar het schuttersgebeuren plaats vond. Na de officiële opening, waarbij o.a. de vlaggen gehesen werden en een vendelhulde werd gebracht, nadat burgemeester Paul Wilbers, samen met het Federatiekoningspaar de parade hadden afgenomen, volgden de marswedstrijden door het dorp. Na de marswedstrijden speelde de rest van het gebeuren zich of op de voetbalvelden met als ondredeel het Federatie Koningschieten voor de koningen (waaronder één koningin), de koninginnen (waaronder één koning-gemaal) en de jeugdkoningen. Bij het koningsschieten was het Martin Hopmans van schutterij St. Hubertus uit De Horst-Groesbeek, die de vogel naar beneden schoot. Hij werd dan ook geinstalleerd als de nieuwe koning van de Gelderse Federatie, waarbij hij zijn vele koningstitels zag uitgebreid. Hij is namelijk  als koning van St. Hubertus ook al Grenslandkoning. Bij de koninginnen schoot Marco Giesen  van schutterij St. Joris uit Ulft, die daar als enige man tussen zat, de vogel naar beneden. Bij het jeugdkoningsschieten schoot Floris Heering van schutterij St. Antonius uit Lengel, na een spannende en landurige strijd, de vogel naar beneden. Het feest op de velden ging in “alle hevigheid” door in de tent, waar discjockey Robert Pouwels de zaal op z’n kop kreeg. Schutterij Eendracht, die langs deze weg ook al haar vrijwilligers, die aan deze dag hebben meegewerkt, wil bedanken, kan terugkijken op een zeer geslaagd Gelders schuttersfeest. zie de foto’s

DSC_8960_schuttersdag