2 september 2011

Transport Konikpaarden naar Bulgarije

Vandaag is een groep Konikpaarden uit de Ooijpolder en de Klompenerwaard (Natuurgebied De Gelderse Poort) op transport gegaan naar Bulgarije. Dit gebeurde in het bijzijn van mevrouw Marianana Chavrakova, vertegenwoordiger van de Bulgaarse Ambassade en Femke Rotteveel van de Nationale Postcode Loterij. In de Oostelijke Rhodopen in Bulgarije wordt te project New Thracian Gold uitgevoerd met financiele ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij. Het transport vond plaats vanaf de C.R Waiboerweg in Millingen aan de Rijn, waar de paarden waren heengebracht om daar geladen te worden in een vrachtauto, welke hen naar Bulgarije zou brengen. Zie de foto’s.
DSC_6689_Konikpaarden
Zie artikel op de website van de Gelderlander.

Factsheet

Transport wilde paarden naar Bulgarije, 2 september 2011

 

Het Nieuwe Goud van Thracië

Het New Thracian Gold project (www.newthraciangold.eu) is een samenwerking van ARK Natuurontwikkeling en (www.ark.eu) Avalon (www.avalon.nl) en haar Bulgaarse partners en wordt sinds 2009 uitgevoerd met financiële ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij.  Het project heeft als doel om in de Oostelijke Rhodopen Natuurontwikkeling, Ecotoerisme en Biologische landbouw de basis te laten vormen voor lokale duurzame ontwikkeling. Naast het creëren en de instandhouding van echte wilde natuur zorgt het project er ook voor dat lokale mensen door koppeling met ecotoerisme en biologische landbouw hier hun bestaan in kunnen vinden. Hiervoor worden diverse training- en voorlichtingsactiviteiten georganiseerd en investeringen gerealiseerd.

 

De Oostelijke Rhodopen behoren op het gebied van biodiversiteit tot een van de rijkste gebieden van Europa. De hoeveelheid broedende roofvogels, reptielen en vlinders is ongekend. Ook komen er nog beren en wolven voor. Maar grote herbivoren,, paarden, runderen, herten etc. zijn veelal verdwenen of staan op het punt te verdwijnen. Veel boeren die voorheen met hun vee het bos open hielden, (hier profiteren met name de vogels, reptielen en insecten van) trekken weg uit het gebied, zoals dat momenteel in heel Europa gebeurt. Om de open bosstructuur te behouden is het project gestart met het behoud van lokale runderrassen in het wild en de herintroductie van edelherten en wisenten. Ook het transport van de Koniks past in deze strategie. De Koniks die in Bulgarije Tarpans genoemd worden krijgen ook de rol van natuurlijke grazers en zullen te zijner tijd weer in grote kuddes door het gebied heen trekken.

 

Hoe wordt door ARK de kudde wilde paarden voor Bulgarije samengesteld?

ARK selecteerde voor het transport naar Bulgarije een twaalftal paarden uit de Gelderse Poort. Deze Koniks gaan naar Bulgarije, verdeeld over een harem van negen dieren en een hengstengroep van drie paarden.

De kudde bestaat uit dieren die elkaar zelf hebben gekozen. Paarden leven in harems waarbij de hengst niet verwant is aan de merries. Dit is een band voor het leven. Om inteelt te voorkomen worden de veulens van de merries na 2-4 jaar, als ze geslachtsrijp worden, uit de groep verstoten. Ze zullen dan aansluiting zoeken bij het hengstengroepje.

 

Uit welke gebieden komen de paarden?

De haremgroep komt uit de Klompenwaard in het hart van de Gelderse Poort, aan de overzijde van de rivier de Waal bij de Millingerwaard. Het hengstengroepje van 2-3 jarige dieren komt uit de Groenlanden dat bij het dorp Ooij ligt.

 

Welke route volgt het transport?

Het transport rijdt via EU-landen vanwege specifieke import-export regels. De route loopt via Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en Roemenie naar Bulgarije. Het transport zal ongeveer 2-3 dagen tijd vergen.

 

Naar welk gebied in Bulgarije gaan de wilde paarden?

De dieren worden losgelaten in een de ruige wildernis van Bulgarije. Het gebied heet Sbor (foto’s van het gebied zijn via de website beschikbaar gemaakt) en ligt in de oostelijke Rhodopen in de gemeente Krumovgrad, dicht bij de Griekse grens. Het is een streek die de afgelopen decennia steeds meer door mensen verlaten is, als gevolg van slechte economische perspectieven. Het herdersleven en de schapenhouderij waren hier de belangrijkste middelen van bestaan. Dit loont tegenwoordig nauwelijks meer en de jonge generatie verlaat de streek op zoek naar betere alternatieven in steden en elders in Europa.

Sbor is een half open, heuvelachtig terrein op 700-800 meter hoogte. Bossen worden afgewisseld met verruigde graslanden en rotspartijen. Het gebied is doorsneden met beekjes.

 

Waarom verblijven de paarden het eerste jaar in een omrasterd gebied?

De paarden moeten eerst wennen aan het nieuwe terrein en zich de omgeving eigen maken. Aanvankelijk moeten de dieren genoegen nemen met 30 hectare omrasterd terrein. Als de merries hier eenmaal veulens hebben gekregen en alle dieren goed gewend zijn gaan de hekken definitief open en krijgen ze de vrijheid. Zonder een gewenningsprocedure zouden de dieren hoogstwaarschijnlijk ontheemd rondzwerven, ver afdwalen en in noodlottige situaties verzeild kunnen raken. Naar verwachting zullen de merries die een reproductiecyclus doormaken op deze plek daar later met hun veulens in de buurt blijven.

 

Zijn de Nederlandse wilde paarden niet een makkelijke prooi voor de Bulgaarse wolven?

De Oostelijke Rhodopen bezitten een grote landschappelijke schoonheid en een zeer rijke biodiversiteit. Bijna alles komt daar nog voor, van wolven, jakhalzen, gieren en arenden tot aan een gevarieerde insecten- en plantenwereld. De paarden krijgen dus zeker te maken met hun natuurlijke vijand: de wolf.

Dat is wel even andere koek dan een onbedreigd leven in de Nederlandse natuur. Door een goed ontwikkeld sociaal gedrag en hechte kuddesamenstelling zal de Nederlandse paardengroep zich naar verwachting uitstekend kunnen weren tegen wolven. Veulens worden fanatiek beschermd door de ouderdieren.

Om te voorkomen dat de argeloze Nederlandse wilde paarden in de beginperiode een gemakkelijke prooi zijn voor de wolven, worden ze ’s nachts in een enclave opgesloten die wolfproof is.

 

26 augustus 2011, ARK Natuurontwikkeling

Uit een Bulgaarse krant:

Daily News September 3, 2011, Page 9
Bulgaria’s First Tarpans to Be Reintroduced in Eastern Rhodopes
“The New Thracian Gold” is a five-year project (2009-2014) for the sustainable development of the Eastern Rhodopes executed by the Dutch environmental organizations ARK and Avalon, which have extensive international experience in projects for environmental protection and organic farming. The project is Kurdjali, Southern Bulgaria – In early September, Tarpans (wild horses) will be reintroduced in Bulgaria in the region of the Eastern Rhodopes as part of the wilderness restoration activities of the Bulgarian-Dutch project for the sustainable development of the Eastern Rhodopes, “New Thracian Gold” (NTG), organizers said. Twelve Tarpans are planned to be released in the area of Sbor, Krumovgrad Municipality. The location was visited at the end of August by Rikus and Sjimen, two Charity Ambassadors for the project financing organization. The horses, descendants of a free-raging population, will be imported from the Netherlands. In the first year of the horses will be kept fenced to help them settle in. Their role in the Eastern Rhodopes will be the same as in ancient times: to graze the wild vegetation, to mold the wilderness
and to support a natural ecosystem. Wild Tarpans have a reputation for being tough and easily adapted to the harsh semi-open wilderness. Tarpan (Equus ferus ferus), also known as Eurasian wild horse, is an extinct subspecies of the wild horse that ranged from Southern France and Spain east to central Russia. Tarpans got extinct in wild nature between 1875 and 1890, when the last known wild mare was accidentally killed in Russia during an attempt to capture it. The last captive Tarpan died in 1909 in a Russian zoo. Tarpans used to inhabit Bulgaria in the past but were eventually hunted down. Beginning in the 1930s, several attempts were initiated to re-create a look-a-like tarpan through selective breeding with domestic races which allegedly retained much Tarpan DNA in their genome. The look-a-like Tarpan that is going to be reintroduced in Bulgaria is also known as Konik (Polish for ‘little horse’). This breed originates from Polish tarpan re-creation projects. In some countries – like in the Netherlands – this Polish Konik has been reintroduced to nature parks very successfully some thirty years ago. The Tarpan population worldwide
stands at around 4000, with half of the horses living in the Netherlands. In 2010, 21 Dutch Tarpans were reintroduced to Latvian nature. In previous years Tarpans from Holland also recolonised English, French, Belgian and German
nature areas. It is the ecologist’s opinion that the reintroduction of ancient herbivores in the wild improves the biodiversity and makes the ecosystems more complete. The nature component of the NTG project goes hand in hand
with the tourism part. Free ranging wild horses are very rare in Europe and unique in Bulgaria. The combination of beautiful landscapes, rich biodiversity and wild Tarpan horses is a potential key factor in boosting eco tourism as a new
economic driver in the Eastern Rhodopes. Eco tourism helps to support the Eastern Rhodopes as a prosperous and attractive place to live and work. The horses in the Netherlands, before being transported to Bulgaria

DSC_5906
Photo by Henk Baron, Ooij

financed by Dutch Postcode Lottery, the biggest
charity lottery in the country, which supports
80 non-governmental organizations working
for a fairer, greener world. “The New Thracian
Gold” is a unique project with an integrated
approach combining work in three areas: wildlife,
organic farming and ecotourism.