30 augustus 2011

High Tech Romeinen

Persbericht

 

High Tech Romeinen.

Kijk wat ze konden! Doe wat ze deden!

2 september 2011 t/m 4 maart 2012

Nijmegen, 29 augustus 2011

 

 

High_Tech_Romeinen_leadbeeld_1

Romeins!SMS’en op z’n Romeins, zelf een stad bouwen, roeien in een Romeinse boot, als militair op oorlogspad gaan: het kan allemaal in de spectaculaire tentoonstelling High Tech Romeinen. Van 2 september 2011 tot en met 4 maart 2012 kun je in Museum Het Valkhof in Nijmegen op ontdekkingstocht. Door zowel te kijken als te doen maak je kennis met onverwacht slimme technische snufjes uit de Romeinse tijd.

 


Slimme jongens die Romeinen

De Romeinen gebruikten technieken die we in ons dagelijks leven nog steeds gebruiken. Het is ongelofelijk knap wat zij honderden jaren geleden al konden maken: tempels, aquaducten, vloerverwarming, wegen en katapulten. Romeinen waren net als de mens van nu voortdurend bezig met het verbeteren van de kwaliteit van leven. Voor inspiratie keken ze naar andere culturen en daarbij ontwikkelden zij zelf ook allerlei nieuwe technologieën.

 

Kijken én doen!

In de tentoonstelling High Tech Romeinen kun je voorwerpen uit de Romeinse tijd en spannende animaties bekijken, maar dat is zeker niet alles! Word zelf architect of legeraanvoerder, ontwerp een mozaïekvloer, leg een aquaduct aan, probeer een hijskraan uit en speel games om meer te ontdekken over de Romeinse eetgewoontes. Aan de hand van 9 thema’s kom je alles te weten over architectuur, luxe in huis, machines, communicatie, ambachten, meten/rekenen, het leger, water en reizen.

Bijzondere tentoonstelling

High Tech Romeinen is samengesteld door Museum Het Valkhof in Nijmegen, het LVR-Landesmuseum in Bonn en twee science-centres, namelijk het Museon in Den Haag en Technopolis in Mechelen. Dit heeft geleid tot een unieke tentoonstelling waarbij archeologische vondsten worden samengebracht met interactieve elementen. De moderne vormgeving van de expositie is geïnspireerd op de antieke Romeinse wereld. High Tech Romeinen verrast jong en oud!

 

Zondag 4 september extra activiteiten
Op zondag 4 september is er ter gelegenheid van het openingsweekend van High Tech Romeinen ’s middags een speciaal programma voor jong en oud. De bekende hoogleraar/volksfilosoof Bas Haring geeft een lezing en conservatoren vertellen over hun favoriete objecten uit de tentoonstelling.

Speciaal voor kinderen zijn er diverse kinderrondleidingen, Valkhof Junior is geopend en op het plein voor het museum worden kan er met een katapult geschoten worden.
Zie www.museumhetvalkhof.nl voor meer informatie over het programma.