2 juli 2011

Romeinse Keizerszuil in Nijmegen onthuld.

De Romeinse wandelroute door Nijmegen-Oost is vrijdagmiddag voltooid met de oplevering van een Romeinse Keizerszuil in de Eikstraat in Nijmegen. De zuil is een replica van een Romeinse Keizerszuil, die daar rond het jaar 100 op precies dezelfde plek moet hebben gestaan. De zuil is 9 meter hoog en, net zoals in de Romeinse tijd, in kleuren uitgevoerd. Wethouder Hannie Kunst van Cultuurhistorie heeft de zuil vrijdagmiddag onthuld tijdens een bijeenkomst voor aanwonenden. Daarbij was een kleine Romeinse markt. zie de foto’s.
DSC_2015_Romeinse_Zuil

Laatste onderdeel Romeinse Route gereed

De Romeinse wandelroute door Nijmegen-Oost wordt vrijdag 1 juli voltooid met de oplevering van een Romeinse Keizerzuil in de Eikstraat. De zuil een is replica van een Romeinse Keizerzuil die daar rond het jaar 100 op precies dezelfde plek moet hebben gestaan. De zuil is negen meter hoog en, net zoals in de Romeinse tijd, in kleuren uitgevoerd. Wethouder Hannie Kunst van Cultuurhistorie onthult de zuil aanstaande vrijdag tijdens een bijeenkomst voor de omwonenden. De onthulling wordt omlijst met een ‘Romeinse markt’ met hapjes en drankjes, visualisaties van Romeinse gebouwen van leerlingen van het Canisiuscollege en informatie over archeologie in Nijmegen.

Rond het jaar 100 bouwden de Romeinen in Nijmegen-Oost het grootste gebouw dat ooit in Nederland heeft gestaan. Het was een marktgebouw van 166 bij 137 meter groot rondom een marktplein met winkeltjes. Op het plein waren twee keizerzuilen opgericht. Bij archeologische opgravingen zijn funderingsresten gevonden van zowel het marktgebouw als de zuilen. In de straten rondom de Eikstraat zijn eerder al de contouren van het marktgebouw weergegeven in het plaveisel. De keizerzuil is een zorgvuldige reconstructie van het origineel, gebaseerd op nauwgezet onderzoek door Dr. Ing. Kees Peterse (PANSA B.V). De zuil is gerealiseerd door Wennekes’ office for imagination.

De gemeente Nijmegen heeft de ambitie om het Romeinse verleden zichtbaarder te maken in de stad. In Nijmegen-Oost is daarom het Tijdpad gerealiseerd, een wandelroute langs bijzondere plekken in Romeins Nijmegen. De route start en eindigt bij Museum Het Valkhof. Een routeboekje leidt de bezoeker langs informatiepanelen en tijdvensters, waarbij de Romeinen op beeldschermen tot leven komen. De route kan ook gelopen worden met een audiotour die te downloaden is van de site van de gemeente Nijmegen, www.nijmegen.nl/romeinen. Het routeboekje is voor € 2,- te koop verkrijgbaar bij Museum Het Valkhof en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Mariënburgkapel. Het Tijdpad is mede mogelijk gemaakt met ondersteuning van de Provincie Gelderland.