28 juni 2011

Konikpaarden uit Erlecom gaan naar Letland.

Vanmorgen zijn 19 Konikpaarden uit de Erlecomse Waard op transport gesteld naar Letland. De paarden verruilen daarmee hun huidige leefgebied voor het kemeri Nationaal Park, dat ongeveer 20 km ten westen van Riga ligt.

DSC_0587koniks

Op dinsdag 28 juni gaan 19 Konik-paarden naar Letland. Ze verruilen daarmee hun huidige leefgebied in de Erlecomse waard (Gelderse Poort) voor het Kemeri Nationaal Park, 20 kilometer ten westen van Riga. De huidige eigenaar – FREE Nature – is blij dat de paarden kunnen vertrekken. Als gevolg van natuurlijke aanwas moet namelijk de kudde worden verklein om overbevolking tegen te gaan. Reeds lang is er gezocht naar een nieuwe leefomgeving voor deze dieren. Als dit transport niet was doorgegaan, dan hadden we deze paarden moeten slachten, zo vertelde Wilbert Verriet zichtbaar opgelucht.

De paarden groepen

Het gaat om 19 Konik-paarden, verdeelt over twee harems (dat zijn natuurlijke paarden groepen) van respectievelijk 10 en 9 dieren. De groep van 10 dieren bestaat uit 3 hengsten, 4 merries en 3 veulens van 2011 en de groep van 9 dieren bestaat uit 2 hengsten, 4 merries en 3 veulens van 2011.

Het transport

De paarden zullen, na een grondige gezondheidscontrole door de dierenarts- op dinsdagmorgen om 7 uur in de vrachtwagen worden geladen. Als de reis volgens plan verloopt komen de paarden dan om 16.00 uur aan in Travemunde (in Noord Duitsland). Daar gaat de vrachtwagen met de paarden op de veerboot naar Riga. Voor de chauffeur zit het meeste werk er dan op. Pas op donderdag 30 juni hoeft hij de vrachtwagen van de veerboot te rijden. Daarna is het nog maar een ritje van circa 20 kilometer naar het nieuw leefgebied van de Konik-paarden aan de Oostzeekust.

Bron: de Gelderlander 280611

ERLECOM – Een kudde van negentien wilde konikpaarden is gisterochtend vanuit de Erlecomse Waard in de Ooijpolder op transport gezet naar Letland.

De paarden verruilen hun huidige leefgebied voor het Kemerik Nationaal Park, nabij de Letse hoofdstad Riga.

Natuurorganisatie Free Nature, de eigenaar van de paarden, heeft lang gezocht naar een nieuwe leefomgeving voor de koniks. Als gevolg van natuurlijke aanwas moest de kudde in de Ooijpolder worden verkleind om overbevolking tegen te gaan.

Aanvankelijk zag het er naar uit dat een deel van de kudde naar het slachthuis zou moeten. “Maar gelukkig kregen we op het laatste moment een telefoontje vanuit Letland dat de koniks daar welkom waren”, meldt een opgeluchte kuddebeheerder Wilbert Verriet van Free Nature.

Nadat de paarden maandagochtend gevangen waren, werden ze tijdelijk verzameld in een ijzeren omheining. Daarover wond Millingenaar Jan Wassink zich gisteren stevig op: “De paarden hebben een groot deel van de dag doorgebracht in de snikhete zon. Ze hadden weliswaar water, maar kan dat nou niet anders?”, aldus Wassink.

Omdat de paarden pas dinsdagochtend op transport konden naar de Baltische Staten, was er volgens kuddebeheerder Wilbert Verriet geen andere mogelijkheid dan de gevangen dieren tijdelijk onder te brengen in de geïmproviseerde kraal: “We hebben de omheining extra groot gemaakt zodat de paarden de ruimte hadden. Bovendien hebben we ze voortdurend van water en hooi voorzien. Doorgaans worden de koniks in de wintermaanden gevangen, maar omdat de kans zich nu voordeed om in Letland een goed nieuw thuis voor de dieren te krijgen, moesten we het op deze manier aanpakken.”

De koniks hebben volgens Verriet niets geleden van de brandende zon: “Het zijn taaie dieren. Ook als ze loslopen in de polder staan ze de hele dag in de zon.”

Na een gezondheidscontrole door een veearts zijn de koniks dinsdagochtend rond 7 uur in de vrachtwagen geladen. Via de Noord-Duitse kustplaats Travemünde zijn de dieren gistermiddag per veerboot overgebracht naar Riga. Morgen wordt de kudde uitgezet in het nieuwe leefgebied aan de Oostzeekust.

In de Gelderse Poort grazen zo’n 200 konikpaarden. De eerste dieren zijn in 1994 in het gebied uitgezet. Koniks stammen rechtstreeks af van de Tarpan, het wilde Europese paard. De Tarpan is in grote delen van Europa al geruime tijd uitgestorven, maar dankzij speciale fokprogramma’s is de soort voor uitsterven behoedt. Bij de introductie van grote grazers in natuurgebieden is heel bewust gekozen voor het konik-paard. Het dier is in hoge mate zelfredzaam en heeft een rustige aard. Dat gaat goed samen met publiek.