25 juni 2011

Nederlandse Veteranendag Den Haag 2011

Zaterdag vond de zevende editie van de Nederlandse Veteranendag in Den Haag plaats. Heel veel veteranen waren deze dag naar het Mailieveld in Nijmegen gekomen om daar deze dag gezamenlijk te vieren. Jammergenoeg regende het een groot deel van de dag, waardoor het Malieveld zelf één grote modderpoel was geworden. Maar gedurende  het defilé was het redelijk droog en konden de meeste oud-militairen toch met een droog pak terugkeren op het Malieveld. Kroonprins Willem-Alexander nam, samen met Minister President  Mark Rutte  en defensieminister Hillen de parade af. zie de foto’s

DSC_0226_Veteranendag

 

 

Ondanks het slechte weer hebben 70.000 mensen “live” hun respect en waardering getoond aan onze Nederlandse Veteranen tijdens de Veteranendag in Den Haag. Daarnaast waren er bijna 40 .000 virtuele bezoekers. Deelnemers aan de online erehaag op Hyves, die op 25 juni ook zichtbaar waren door middel van een mobiele applicatie.

De dag begon zoals elk jaar met een plechtige bijeenkomst in de Ridderzaal waar dit jaar onder andere premier Rutte een toespraak hield.
Aansluitend kregen 55 militairen op het Binnenhof de herinneringsmedailles voor vredesoperaties uitgereikt. Naast de Prins van Oranje, de minister-president Rutte en minister van Defensie Hillen, speelden veteranen en kinderen hierbij een centrale rol.
Na het uitreiken van de medailles nam de Prins op de Kneuterdijk in Den Haag het defilé af. Het defilé bestond in 2011 uit meer dan vierduizend veteranen en militairen, waaronder mindervalide veteranen in 30 historische voertuigen. Maar ook het thema “veteranen in de samenleving” kwam in het defilé goed tot uiting door een politie- en een douanedetachement geheel bestaande uit veteranen. Dit alles werd begeleid door achttien muziekkorpsen. Het defilé werd dit jaar voor het eerst bij terugkomst feestelijk onthaald op het Malieveld.

Een van de hoogtepunten tijdens de publiekmanifestatie was de aankomst van 200 motoren. Deze veteranen motortocht was op 24 juni gestart vanuit de vierwindstreken te weten Groningen, Den Helder, Vlissingen en Maastricht. Na de opening van Veteranenlandgoed Vrijland op de 24ste, zijn de motorrijders op 25 juni in colonne naar de Den Haag gereden.
Op het gezellige Malieveld waren succesvolle optredens van onder andere Glennis Grace en Jeroen van der Boom. Grote animo was er dit jaar ook weer voor Kamp Kids, het Activity park, de workshops zandsculptuur bouwen en het “VP-Village”.

De nieuwe zetting van het Malieveld was prima en de muziek was echt geweldig.